Muzej automobila Ferdinand Budicki seli na Velesajam?

Muzej automobila Ferdinand Budicki seli na Velesajam?

Iseljenje Muzeja automobila prokomentirala je i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vesna Krklec koja je izrazila žaljenje zbog takvog razvoja situacije

Valentino Valjak, voditelj Muzeja automobila Ferdinand Budicki, priopćio je u četvrtak novinarima okupljenima pred Muzejem Mimara u povodu Noći muzeja, kako je u srijedu primio elektroničku poštu od Roberta Ljutića, zamjenika šefa Kabineta gradonačelnika. U dopisu stoji kako se predstavnike Muzeja automobila poziva na razgovor te se daje podrška njegovim aktivnostima. Najavljeno je i preseljenje Muzeja sa sadašnje lokacije (bivša tvornica Pluto) na Zagrebački velesajam.

Podsjetimo, Muzej automobila je zbog dugovanja za hladni pogon, najamninu i troškove pričuve došao u blokadu, dok je nad Oldtimer klubom Ferdinand Budicki koji upravlja Muzejem pokrenuta ovrha.

Valjak kaže kako su jako sretni zbog pozitivnog raspleta situacije s Muzejem kojem je naloženo iseljavanje iz prostora na Zavrtnici. Muzej na sadašnjoj lokaciji prestaje s radom do 27. veljače.

Valjak smatra kako je pitanje ovrhe zapravo u domeni gradonačelnika Milana Bandića te on odlučuje kako će se to riješiti. Valjak, međutim, smatra da hale Velesajma neće biti spremne primiti ih u unutar mjesec dana, budući da Muzej automobila raspolaže sa stotinama strojeva, eksponata i zupčanika.

Voditelj Muzeja osvrnuo se i na Noć muzeja te istaknuo da se oni ne moraju prilagođavati temi sporta budući da je sam Ferdinand Budicki bio začetnik auto-moto i biciklističkog sporta te je 1870. prošao cijelu Europu, ali i Sjevernu Afriku te u jedanaest mjeseci prošao 17 tisuća kilometara.

Iseljenje Muzeja automobila prokomentirala je i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vesna Krklec koja je izrazila žaljenje zbog takvog razvoja situacije. »To je mjesto koje privlači brojnu publiku i posjetitelje jer predmeti koji su tamo izloženi su vrlo interesantni«, rekla je Krklec i dodala kako se nada da će se spomenuti problem riješiti na obostranu korist jer se moraju poticati mjesta druženja i zabave.

»Otkada Grad ne financira udruge građana?«

Uoči same tiskovne konferencije povodom Noći muzeja u utorak se dogodila, u najmanju ruku neugodna situacija te je unatoč prethodnim najavama Valentinu Valjku onemogućeno obraćanje javnosti na samoj konferenciji za novinare. Valjak je kasnije novinarima kazao da mora ostati »fer i korektan prema Hrvatskom muzejskom društvu te im zahvaliti na pismu podrške prije više od četiri mjeseca«. Nadodao je kako je predsjednica spomenute institucije, Vlasta Krklec jedina iz kulturnog establišmenta koja je javno dala podršku Muzeju automobila Ferdinand Budicki.

No danas ga je Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije Noći muzeja, upozorila da ne bi trebao iznositi svoja mišljenja budući da se prošle godine odužila tiskovna konferencija. Valjak kaže da je on na konferenciji želio predstaviti program Muzeja automobila i reći da je Grad Zagreb počeo rješavati spomenutu problematiku.

Jedinu kritiku koju je želio uputiti je ona spram Ministarstva kulture koje njegovom muzeju nije odobrilo potporu, a kao glavnog i odgovornog smatra bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, čiju praksu je nastavila i sadašnja ministrica Nina Obuljen Koržinek. Kaže kako se priča o Muzeju automobila očito niti u jednom trenu »ne poklapa s pričom o kulturnom turizmu, muzejima kao srcima i dušama grada«.

Valjak smatra, kako je njegov muzej otvorio »Pandorinu kutiju« s objavom naslova »Zašto institucionalni muzeji i druge institucije imaju privilegiju živjeti na milijunima kuna, dok privatne inicijative propadaju«. Pritom je rekao: »Novinari će često dobiti od Grada i Ministarstva dobiti dva ista odgovora: da Muzej F. Budicki nije muzej te da su oni udruga građana«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni