Muzej automobila Ferdinand Budicki pred zatvaranjem?

Muzej automobila Ferdinand Budicki pred zatvaranjem?

Osnivač OTK-a Ferdinand Budicki, Valentino Valjak: Ministarstvo kulture nam je ukinulo financiranje, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama nas onemogućava u radu

Matej Knežević

Grupa volontera i zaljubljenika u automobile iz Muzeja automobila Ferdinand Budicki dovedeni su pred zid samouništenja, nakon što im je blokoran račun. Ovim riječima se može kratko sažeti situacija koja traje nekoliko godina. Kako tvrdi idejni pokretač ovog projekta, Valentino Valjak, to se dogodilo odlukom bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kada su im ukinute potpore. One su dotada iznosile oko trideset tisuća kuna, a podjednak su iznos dobivali i od Grada Zagreba. Zbog izostanka subvencija ove su godine prvi puta bili zatvoreni u Noći muzeja. Valjak napominje, kako su im potpore pokrivale samo trećinu iznosa potrebnog za održavanje muzejskog prostora u Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48, budući da troškovi hladnog pogona iznose oko 180 tisuća kuna godišnje pa se, prema Valjkovim riječima, na toliki iznos popeo i sadašnji dug. Sada kada im je ukinuta i ta financijska injekcija, Muzej je zapao u minus iako u svojim prostorima posjeduje automobile vrijedne oko trideset milijuna kuna.

Valjak kaže da je zahvalan na dječjim osmijesima, no oni se njima ne mogu naplatiti. Tvrdi kako su početkom drugog mjeseca razgovarali s Milanom Bandićem, a na sastanku im je poručeno da će, ako ne podmire račune, Grad započeti s postupkom iseljeljenja.

Voditelj Muzeja za nastalu situaciju optužuje i Ministarstvo kulture koje im je ukinulo financiranje. »Za jedan kulturni fenomen naprosto je sramotno kada od istog ministarstva nema nikakvog objašnjenja zašto su nam ukinute državne potpore«.

Za mišljenje oko financiranja, ali i postupka iseljenja poslali smo dopis u Ministarstvo kulture, ali i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Od potonjeg još očekujemo odgovor, dok su nam iz Ministarstva kulture odgovorili da se udruga »Old timer club Ferdinand Budicki« koristi nazivom Muzej automobilizma, iako nije registriran za obavljanje muzejske djelatnosti, sukladno Zakonu o muzejima.

Nadodaju da unatoč tome kao udruga prijavljuju svoje programe na godišnji natječaj Ministarstva kulture na (Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi …) od 2012. godine. Prvi put su financirani u Ministarstvu kulture temeljem spomenutog natječaja za programe vizualnih umjetnosti u 2013. godini, a za muzejsko-galerijske djelatnosti u 2014. godini. Iz Ministarstva zaključuju da prilikom podrške programima u kulturi ne prave razlike među udrugama niti umjetničkim organizacijama i »podržavaju kvalitetne programe i projekte svih koji doprinose kvalitetnoj kulturnoj ponudi na razini cijele Hrvatske«.

No da sama stvar nije je toliko čista i jasna, govori činjenica da je (i) u ovu priču uključen treći akter. Ovoga puta Ured za upravljanje u hitnim situacijama, pod vodstvom pročelnika Pavla Kalinića. Valjak tvrdi da im oni im već dulje vrijeme stvaraju probleme, budući su »stavili šapu« na spomenuti prostor. Napominje da je Ured postavio dvije rampe kojima onemogućava ulazak autobusa s djecom u Muzej.

Za mišljenje smo upitali i Pavla Kalinića. Pročelnik Kalinić smatra kako nije problem s prostorom, već da je problem u grafitu Muzeja koji se nalazi na zgradi Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vidljivom s Branimirove ulice. Napominje da će se zatražiti da se u idućem zagrebačkom proračunu osigura novac za prebojavanje muzejskog grafita. Kaže do sada nije bilo problema sa susjednom zgradom te kako bi radi boljih dobrosusjedskih odnosa bilo najbolje bilo da su međusobno ispregovarali, a ne da su sukob uključili i medije. Osim toga Kalinić zaključuje kako je posrihedi izravan obračun s aktualnim vladajućim garniturama u Gradu jer su se u ovu igru uključili i drugi kandidati za gradonačelnika koji su obećali Valjku neke beneficije u slučaju da dobiju na nadolazećim izborima.

Komentari su zatvoreni