Musk: Robote-ubojice zabraniti prije no što se raširi njihova primjena

Musk: Robote-ubojice zabraniti prije no što se raširi njihova primjena

Foto: Wikipedija

Stručnjaci su stoga u ponedjeljak objavili otvoreno pismo u kojem konstatiraju da će se, kad takvo oružje bude potpuno razvijeno, ono upotrijebiti u »najvećem oružanom sukobu dosad«

Direktor Tesle Elon Musk izjavio je da umjetna inteligencija predstavlja veću opasnost svijetu od Sjeverne Koreje, upozorivši na opasan uspon autonomnih strojeva.

Sada se tehnološkom miljarderu pridružio više od stotinu stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju koji pozivaju UN na zabranu jednog od najsmrtonosnijih oblika takvih strojeva: samostalnog oružja, javlja Washington Post.

Musk, ali i 115 drugih stručnjaka, upozorava kako smrtonosno autonomno oružje postaje nova revolucija u području ratovanja. Stručnjaci su stoga u ponedjeljak objavili otvoreno pismo u kojem konstatiraju da će se, kad takvo oružje bude potpuno razvijeno, ono upotrijebiti u »najvećem oružanom sukobu dosad«, a dodaju da bi se to moglo dogoditi prije nego što itko može zamisliti.

Prema tom pismu, to može biti oružje terora – »oružje koje odbace i teroristi koji to oružje koriste protiv sasvim nedužne populacije«.

Pismo koje uključuje potpise dužnosnika desetaka organizacija u gotovo 30 zemalja, uključujući Kinu, Izrael, Rusiju, Veliku Britaniju, Južnu Koreju i Francusku odnosi se na konvenciju UN-a o konvencionalnim oružjima, a čija je svrha ograničavanje oružja za koje se smatra da uzrokuje nepotrebne ili neopravdane patnje za borce ili neselektivni utjecaj na populaciju. Potpisnici mole UN-ove vođe da odlučno spriječe novu »utrku naoružanja«, sada u količini autonomnog oružja ne bi li se izbjegli i »destabilizirajući učinci« nove tehnologije.

U UN-ovom izvještaju objavljenom ovog ljeta, Izumi Nakamitsu, šef ureda za pitanja razoružanja, izjavio je kako tehnologija napreduje brzo, a da to ujedno ne prati i njezina regulacija. Nadodaje kako neke od svjetskih vojnih žarišnih mjesta već imaju inteligentne strojeve, kao što su roboti-zaštitari u razvojačenim zonama između Južne i Sjeverne Koreje.

Na primjer, južnokorejska vojska koristi alat za nadzor nazvan SGR-AI, koji može otkriti, pratiti i pucati na uljeze. Robot je uveden kako bi se smanjio pritisak na tisuće ljudskih čuvara koji pokrivaju čvrsto utvrđenu granice od 260 kilometara. Iako ne djeluje samostalno, ona ima tu sposobnost, tvrdi Nakamitsu.

Ovog robota proizvodi tvrtka Samsung, a prema videoisječku kompanije takav se sustav može postaviti ne samo na nacionalne granice, već i na kritičnim mjestima, kao što su zračne luke, elektrane, baze za skladištenje ulja i vojne baze.

»Trenutačno nema multilateralnih standarda ili propisa koji pokrivaju pprimjenu umjetne inteligencije u vojne svrhe«, napisao je Nakamitsu koji smatra da će bez brzog djelovanja tehnološke inovacije nadmašiti civilni nadzor u tom prostoru.

Zastrašujući primjerci robota kakvi se razvijaju za vojnu namjenu

https://www.youtube.com/watch?v=BRym2d9hB64

Prema zaključku neprofitne organizacije Human Rights Watch, autonomni sustavi oružja se razvijaju u mnogim zemljama, osobito u Sjedinjenim Državama, Kini, Izraelu, Južnoj Koreji, Rusiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako kažu iz spomenute organizacije, postoji zabrinutost da će ljudi postati sve manje uključeni u proces odabira ciljeva koji trebaju biti napadnuti te poručuju da autonomna oružja »prelaze moralni prag«.  (Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni