MUP uključuje i ptice u nadzor prometa!

MUP uključuje i ptice u nadzor prometa!

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske priprema se za uvođenje novog, represivnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom započelo s pilot-projektom intenzivnog nadzora zagrebačkih ulica.

Pilot-projekt počeo se provoditi danas u naselju Gajnice. U tu svrhu nabavljeno je 20-ak najmodernijih mikro kamera visoke razlučivosti koje su montirane na specijalno uvježbane vrapce. Oni prate na neoprezne sudionike u prometu, ali i druge aktivnosti u njihovom području nadzora te se snimka s nadzornih kamera, koje ptice imaju spojene na nogama, u realnom vremenu prenosi u Operativno-komunikacijski centar policije (OKC).

U MUP-u se puno očekuje od ovoga projekta te će se, ukoliko se rezultati pokažu dobrima, proširiti pa će se kamere postaviti i na »ptičju eskadrilu« sačinjenu od kosova i vrana. Dugoročni je plan da se kamerama pokrije cijelo područje Zagreba što bi popravilo sigurnosnu sliku grada te olakšalo izdavanja kazni i oduzimanje vozila prekršiteljima.

(ZG-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t