MUP uključuje i ptice u nadzor prometa!

MUP uključuje i ptice u nadzor prometa!

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske priprema se za uvođenje novog, represivnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom započelo s pilot-projektom intenzivnog nadzora zagrebačkih ulica.

Pilot-projekt počeo se provoditi danas u naselju Gajnice. U tu svrhu nabavljeno je 20-ak najmodernijih mikro kamera visoke razlučivosti koje su montirane na specijalno uvježbane vrapce. Oni prate na neoprezne sudionike u prometu, ali i druge aktivnosti u njihovom području nadzora te se snimka s nadzornih kamera, koje ptice imaju spojene na nogama, u realnom vremenu prenosi u Operativno-komunikacijski centar policije (OKC).

U MUP-u se puno očekuje od ovoga projekta te će se, ukoliko se rezultati pokažu dobrima, proširiti pa će se kamere postaviti i na »ptičju eskadrilu« sačinjenu od kosova i vrana. Dugoročni je plan da se kamerama pokrije cijelo područje Zagreba što bi popravilo sigurnosnu sliku grada te olakšalo izdavanja kazni i oduzimanje vozila prekršiteljima.

(ZG-m)

Komentari su zatvoreni