MUP nabavlja tisuću jurišnih puški

MUP nabavlja tisuću jurišnih puški

Novu pušku će koristiti interventna, specijalna, temeljna i granična  policija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS produkta Željko Pavlin u petak su u sjedištu te tvrtke u Karlovcu potpisali su ugovor o nabavi tisuću jurišnih puški VHS-K2. Potpisivanju ovog ugovora prethodilo je testiranje puške koje je omogućio Sporazum o poslovnoj suradnji potpisan krajem rujna ove godine. Novu pušku će koristiti interventna, specijalna, temeljna i granična  policija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako je testiranje bio predviđeno 60 dana, ali je završeno nešto ranije. “Policija je zadovoljna sa performansama s kojima će se podići razina sigurnosti jer se radi o vrlo sigurnom proizvodu, ali podići će se i razina efikasnosti”, rekao je ministar i dodao kako je ova suradnja na obostranu korist, ali prije svega su zadovoljni oni koji to oružje moraju koristiti u održavanju javnog reda i mira u Republici Hrvatskoj.

Ministar Božinović je pojasnio kako je Ravnateljstvo policije u ovaj proces krenulo vrlo sistematično tako da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje ove puške, a instruktori i oružari će također biti licencirani od same tvrtke. “Posebno me impresioniralo ono što ste i vi mogli vidjeti, a to je da Hrvatska u ovom segmentu industrije ima takvu tehnologiju u kojoj, prednjači u svijetu”,  zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Direktor HS produkta Željko Pavlin je kazao da je ovo rezultat i nastavak dugoročne suradnje i testiranja nekih izmjena i prilagodbi koje su napravili za MUP. “Tek sada kada puška ulazi u operativnu uporabu, očekujem da ćemo dobiti sugestije”,  kazao je direktor Pavlin i dodao kako će njihova tvrtka  imati referencu to što će hrvatska policija imati tu pušku te dodao kako 98 posto proizvodnje HS produkt izvozi.

Zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić je rekao kako je testiranje provedeno u dvije faze. “U prvoj fazi testirali smo osnovne karakteristike puške, a u drugoj fazi sve ustrojstvene jedinice su testirale pušku s obzirom na njezine specifičnosti i operativne potrebe različitih rodova policije. Zaključci svih je bilo da puška u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe”,  zaključio je zapovjednik Barić i rekao kako će se uvođenjem ove puške povećati operativna sposobnost policije.

Nakon potpisivanja ugovora delegacija MUP-a obišla je proizvodni pogon HS Produkta gdje im je prezentirana puška. U delegaciji MUP-a su uz ministra i zapovjednika Barića, također bili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Damir Trut, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslav Hegedušić i načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni