Multidisciplinarnom timu KBC-a Zagreb dodijeljeno odličje za razdvajanje sijamskih blizanaca

Multidisciplinarnom timu KBC-a Zagreb dodijeljeno odličje za razdvajanje sijamskih blizanaca

Rijedak i zahtjevan zahvat je izveden 2. ožujka 2019 godine. Operacija je trajala 13 sati, a u njoj je sudjelovalo 23 zdravstvena radnika, od čega 14 liječnika

Ivana Vranješ

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) u utorak je na svečanosti u svojim prostorijama uručio priznanja liječnicima, stomatolozima i ostalim stručnjacima koji su postigli iznimne rezultate u razvoju zdravstva i svojim radom dali doprinos HLZ-u.

Za iznimna postignuća u medicini odličjem Hrvatskog liječničkog zbora odlikovani su Suradni centrar Svjetske zdravstvene organizacije dječje oftamologije Kliničke bolnice Sveti duh i multidisciplinarni tim neonatologa, pedijatra, dječjih kirurga i anesteziologa Kliničkog bolničkog centra Zagreb za prvo razdvajanje sijamskih blizanaca u Republici Hrvatskoj.

Dvomjesečne sijamske blizanke su rođene sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i većim dijelom tankog crijeva. Rijedak i zahtjevan zahvat je izveden 2. ožujka 2019 godine. Operacija je trajala 13 sati, a u njoj je sudjelovalo 23 zdravstvena radnika, od čega 14 liječnika.

U ime multidisciplinarnog tima KBC-a Zagreb na Povelji HLZ-a zahvalio je pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Tomislav Luetić.

„Posebno smo ponosni da primamo Povelju za naš rad u hrvatskom liječničkom domu. Sijamski blizanci su rijetka prirođena malformacija koja se može pojaviti u različitim morfološkim oblicima. Sama prognoza ovisi o vitalnim organima s kojima su blizanci spojeni“, rekao je prof. dr. Luetić. Naglasio je da ukupni podaci o mortalitetu i morbiditetu nisu dostupni. No usprkos napretku dijagnostike, neonatologije, anesteziologije i kirurgije rezultati nažalost nisu dobri.

„U slučaju naših blizanki imali smo suglasje roditelja da se one razdvoje, što nam je olakšalo situaciju, jer osim zdravstvenih tu su i etička pitanja i dileme”, istaknuo je Luetić. Naglasio je da su kod djevojčica bile prisutne brojne zdravstvene komplikacije. „U liječenju je trebalo razdvojiti donji dio prsne kosti, jetra, crijeva, trbušne mišiće. Usprkos svemu, uspjeli smo to napraviti i prva operacija je dugo trajala. Nakon toga sedam mjeseci trajalo je intenzivno liječenje i tijekom tih mjeseci izvedeno je deset operacija kod djevojčica.“, ispričao je Luetić. Dodao je da su danas Kristina i Valentina zdrave i veselo rastu u krugu svoje obitelji.

Predsjednik HLZ-a prof. dr. Željko Krznarić izrazio je zadovoljstvo što su timovi KBC-a Zagreb i KB-a Sveti duh dobili odličja. „ Radi se o dva dosega koja su odjeknula širom Europe, a i dalje te su pridonijela širenju ugleda hrvatske medicine“, istaknuo je Krznarić.

Svečanost je malim božićnim koncertom uveličao zbor liječnika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni