Mtrl:bike – plastični bicikl napravljen da traje

Mtrl:bike – plastični bicikl napravljen da traje

Do kraja 2022. na tržištu će se pojaviti verzija 4.0 mtrl Bike-a. Proizvođač navodi kako će svi pokretni dijelovi – zupčanici, remenski prijenosi, kočnice, ležajevi i ostale tehničke komponente – biti izrađene od plastike visokih performansi koja ne zahtijeva podmazivanje i ne hrđa

(Naslovna fotografija: igus:bike)

Mladi nizozemski student strojarstva na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Windesheimu Johannes Alderse Baas dugo je razmišljao o ideji da recikliranu plastiku iskoristi za izradu održivog, laganog i pristupačnog urbanog bicikla.

Bila je 2014., a Johannes je tražio načine da svoju ideju pretoči u stvarnost. Za savjet je pitao svog djeda, inženjera strojarstva i konstruktora bicikala. Zajedno su krenuli u razvoj futurističkog plastičnog bicikla kao alternative aluminijskim biciklima. Prototip 1.0 dovršen je 2015., a godinu dana kasnije Johannes je započeo proizvodnju 125 Dutchfieta – doslovno “nizozemskih bicikala” – financiranih kampanjom masovnog financiranja (eng. crowfunding).

Koncept održive obilnosti

Plastika (PE) koja se koristi za izradu okvira i kotača može se lako reciklirati, a njezina je proizvodna metoda energetski učinkovita. Osim toga, to je jeftin i lagan materijal, otporan na vremenske uvjete, ne hrđa i zahtijeva malo održavanja.

Potaknuti početnim uspjehom, Johannes i njegov brat Benjamin unajmili su radionicu i počeli raditi na modernizaciji proizvoda. Doradili su prvu verziju bicikla i krenuli u potragu za rješenjima koja će zadovoljiti potrebe svojih kupaca.

Generacija 3.0 Dutchfiets bicikala lansirana je 2020. U tom su modelu okvir i kotači bili izrađeni od reciklirane plastike (PE) koja se lako mogla oblikovati u čvrste okvire, sa znatno smanjenim ugljikovim tragom, pogotovo jer su dijelovi bicikla bili proizvedeno lokalno u njihovoj radionici u Nijkerku. To je braći omogućilo stvaranje novih prototipova, novih oblika i brzo pronalaženje novih rješenja.

Plastika visokih performansi za novu vrstu bicikla

Nizozemska razvojna tvrtka – sada nazvana mtrl – nije tu stala već je udružila snage s njemačkom tvrtkom Igus, proizvođačem tehničkih proizvoda od plastike visokih performansi. Zajedno su sanjali o tome da odu još dalje i naprave revoluciju u svijetu biciklizma, zahvaljujući Igusovoj stručnosti i globalnoj mreži njihovih laboratorija.

(Foto: https://www.instagram.com/mtrl.bike/)

Kako bi stvorili svoj potpuno novi bicikl, dva partnera pokreću platformu igus:bike, koja proizvođačima bicikala diljem svijeta nudi mogućnost suradnje na poboljšanju njihovog rješenja. Platforma je namijenjena da postane kontaktni punkt između proizvođača koji žele napraviti plastični bicikl i stručnjaka za relevantne komponente, kao što su plastični okviri, kotači, pogonski sklopovi i lančanici.

Minimalno održavanje

Do kraja 2022. na tržištu će se pojaviti verzija 4.0 mtrl Bike-a. Proizvođač navodi kako će svi pokretni dijelovi – zupčanici, remenski prijenosi, kočnice, ležajevi i ostale tehničke komponente – biti izrađeni od plastike visokih performansi koja ne zahtijeva podmazivanje i ne hrđa.

»Pouzdanija, lakša, estetski ugodnija, lakša za proizvodnju, čišća (s čistom električnom energijom) i samo s dijelovima proizvedenim u Europi, verzija 4.0 također će se više moći reciklirati od prethodnih verzija. Napravljen gotovo u cijelosti od plastike, mtrl:bike imat će mnogo dulji životni vijek: nova generacija bicikala koji su doista napravljeni da traju«, navode u razvojnoj tvrtki mtrl.

Pripremio: B. Jagačić


Više informacija:

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni