MSU – predavanje Barbare Steiner i Anne Lene von Helldorff i projekcija filma Ise Rosenberger

MSU – predavanje Barbare Steiner i Anne Lene von Helldorff i projekcija filma Ise Rosenberger

U srijedu, 1. lipnja s početkom u 17 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (Dvorana Gorgona) projekt Perfoming the Museum/Izvedba muzeja nastavlja s programom predstavljanja umjetnika i kustosa kroz predstavljanje 3 inozemne gošće – kustosice Barbare Steiner, dizajnerice Anne Lene von Helldorff te umjetnice Ise Rosenberger.

Barbara Steiner je povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica, spisateljica i izdavačica. Njezin je rad fokusiran na politiku reprezentacije institucionalne kritike, arhitekture i izlaganja, te kritiku ekonomije u području likovne izložbe i muzejske prakse. Godine 2014. pokrenula je projekt Prijatelji i Partneri / Friends and Accomplices u Künstlerhausu u Beču. Paralelno s kustoskom praksom, Steiner je predavala na sveučilištima u Linzu, Kopenhagenu i Beču. Objavila je niz knjiga vezanih za muzejske teme, koncepciju prostora, odnose arhitekture, dizajna i umjetnosti, komunikaciju umjetnosti kroz arhitekturu, odnos između javnog i privatnog, između umjetnosti i ekonomije, te niz monografija o poznatim umjetnicima. U ožujku 2016. Steiner je imenovana direktoricom Kunsthausa u Grazu (Austrija).

Anna Lena von Helldorff je dizajnerica s kojom Barbara surađuje ved niz godina te su zajedno u listopadu prošle godine postavile izložbu Collection reversed: transfer, transformation and ruptures u Koruškoj galeriji likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu. Upravo je ta izložba povod za njihovo gostovanje u Zagrebu. Na poziv Andreje Hribernik, direktorice Koroške galerije likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu (Slovenija), Barbara Steiner i Anna Lena von Helldorff dolaze kako bi kurirale izložbu iz muzejske kolekcije pri čemu su naglasak namjerno stavile na međunarodne izložbe koje je Koroška galerija održala 1966/67., 1975., 1979. i 1985. godine i koje su formirale bazu kolekcije iste galerije. Predavanje de biti prilika za saznati kako su Steiner i Von Helldorff osmislile pristup kojim su, s jedne strane, stvorile odnos izložba – katalog – kolekcija te, s druge strane, uspostavile odnos tih stavki s izlošcima, arhivskim materijalom i reprodukcijama kako bi ukazale na sve promjene koje su se dogodile s vremenom – upravo kako nam sam naziv izložbe sugerira.

Film Ise Rosenberger, koji slijedi nakon predavanja, bavi se upravo poviješdu Koruške galerije likovnih umjetnosti. Ova austrijska umjetnica, koja kroz svoj umjetnički rad propituje radikalne političke promjene i njihove društvene i ekonomske posljedice, dokumentira mjesta i razgovore pomodu fotografija i videa. Pritom često kombinira dokumentaciju s fikcionalnim sadržajima, tako da joj radovi nikada ne ostaju samo na području teorijske rasprave. Suprotstavljajudi subjektivne stavove i svakodnevne biografije s kanoniziranim prikazima povijesti, Rosenberger propituje konstrukciju stvarnosti i mod slike povezane s njima, te na ovaj način nastoji dati pričama neki novi sadržaj.

Više informacija  na internetskoj stranici MSU-a.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni