MSU dobiva bečku ostavštinu Bogdana Bogdanovića

MSU dobiva bečku ostavštinu Bogdana Bogdanovića

Potpisivanjem ranije predviđene i pripremljene dokumentacije, u Beču su 26. rujna završen postupak doniranja bečke ostavštine međunarodno priznatog arhitekta, urbaniste, kipara, pisca i filozofa profesora Bogdana Bogdanovića zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i Gradu Zagrebu.

Donacija, koja je našoj javnosti predstavljena na izložbi u lipnju ove godine, svjedoči o vremenu bečkog egzila profesora Bogdanovića koji je nakon dramatičnog sukoba sa Slobodanom Miloševićem tijekom rata 1993., na tlu nekadašnje države, emigrirao u glavni austrijski grad, gdje je i umro 2010. godine.

Autor jasenovačkog spomenika žrtvama tamošnjeg logora i istinski pobornik mira, dolazio je u Hrvatsku i njegovao prijateljske odnose s krugom svojih ovdašnjih štovatelja, a zahvaljujući tom prijateljstvu, utemeljenom u danima teških iskušenja, MSU i Zagreb dobili su donaciju.

Grad Zagreb i Muzej suvremene umjetnosti na ovom je događaju predstavljala posebna viša savjetnica za kulturu gradonačelnika Grada Zagreba specijalistica Nataša Jovičić.

Pismo okupljenih potpisnika navedene dokumentacije (Boris Podrecca, Ivan Ristić, Anica Matzka i Nataša Jovičić). (zagreb.hr)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t