Mrežna publikacija posvećena Dragutinu Trumbetašu donosi radove 19 strip umjetnika

Mrežna publikacija posvećena Dragutinu Trumbetašu donosi radove 19 strip umjetnika

(Isječak iz strip fanzina autorice Anamarije Kvas)

Velikogorička Galerije Galženica objavila je svoj prvi strip fanzin nazvan »Migracije – hommage Dragutinu Trumbetašu« koji na 108 stranica donosi radove 19 strip umjetnika.

Riječ je o online publikaciji dostupnoj na ovoj poveznici (.pdf), što je nastala u sklopu strip-radionice koja je realizirana kao popratni program izložbe „Dragutin Trumbetaš: kroničar marginaliziranih glasova“.

Urednice fanzina su povjesničarka umjetnosti, kustosica i voditeljica Galerije Galženica Antonia Vodanović i višestruko nagrađivana strip umjetnica, ilustratorica, animatorica  Irena Jukić Pranjić. Ona je ujedno i profesorica izbornog predmeta Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je bila i voditeljica radionice u sklopu koje su stripovi producirani.

Antonia Vodanović kaže da su mnogobrojni razlozi zbog kojih su odlučili pozabaviti umjetničkom (re)interpretacijom nasljeđa Dragutina Trumbetaša baš u formi stripa, Trumbetaš je, naime, rodonačelnik gastarbajterske (imigrantske) umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, a njegove grafike iz ciklusa Gastarbeiter odlikuju se jasnim, preciznim i narativnim crtežom, koji je ponekad groteskan.

»Stripovi objavljeni u ovoj publikaciji (re)interpretiraju grafički ciklus Gastarbeiter Dragutina Trumbetaša na suvremen način. Migracije su aktualna društvena tema koja uvelike prožima našu stvarnost, s jedne strane odlaskom brojnih mladih iz ekonomskih razloga u Irsku, Njemačku, Švedsku, Norvešku itd., a s druge strane aktualnom migrantsko-izbjegličkom krizom i migrantskim rutama prema zapadnoj Europi u potrazi za sigurnošću, mirom i boljim prilikama«, kaže Vodanović.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni