Mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda spasila tisuće života

Mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda spasila tisuće života

(Akademik Davor Miličić za govornicom)

„Ova je mreža jedan od najvećih uspjeha u zbrinjavanju akutnih koronarnih, odnosno srčanih bolesnika, značajno smanjuje mortalitet naših bolesnika od akutnih incidenata tijekom srčanog infarkta i značajno smanjuje invaliditet bolesnika“, istaknuo je primarijus Plazonić

Hrvatsko kardiološko društvo sinoć je u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ svečano obilježilo 15. godišnjicu Hrvatske mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda, koja je jedno od najvećih postignuća hrvatske kardiologije, ali i medicine općenito.

Naime, zahvaljujući uvođenju mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda u Hrvatskoj je smanjena smrtnost od srčanog udara s 20 posto na 4 do 7 posto. Ovaj projekt je u kontinuiranoj nadogradnji, u liječenje se uvode nove generacije stentova, odnosno žilnih potpornica, novi učinkovitiji lijekovi i novi postupci koji dodatno unapređuju kvalitetu i učinkovitost liječenja bolesnika.

„Ova mreža je uspjela da se u akutnom infarktu miokarda hrvatski građani mogu liječiti najmodernijom i najučinkovitijom metodom koja zahtjeva veliko znanje, stručnost i organizaciju i koja je rezultirala odličnim statističkim podacima što se tiče smanjenja smrtnosti u hrvatskim bolnicama pri akutnom infarktu. Drugi veliki uspjeh je što se ovakvim načinom liječenja smanjuju posljedice infarkta miokarda. Naime, ako dođu na vrijeme, ljudi odlaze iz bolnice s očuvanim srcem”, kaže predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, akademik Davor Miličić.

Svečanom obilježavanju značajne obljetnice Hrvatske mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda nazočio je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je zahvalio svima koji su kroz protekle godine zaslužni za nastanak i održavanje ovog projekta.

„Mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda koja je napravljena prije 15 godina spasila je tisuće života , a svake godine je sve bolja, dostupnost diljem Hrvatske pacijentima je unutar sat vremena“, rekao je ministar Kujundžić.

Hrvatsko kardiološko društvo dodijelilo je i zahvalnice najzaslužnijima za Hrvatsku mrežu hitnog liječenja infarkta miokarda. Zahvalnice su dobili liječnici prof. dr. Abdrija Hebrang, prof. dr. Šime Mihatov, prof. dr. Vjeran Nikolić Heitzler, prof. dr. Maja Strozzi i primarijus Željko Plazonić.

„Sretan sam i ponosan što sam dobio priznanje jer me to podsjeća na silnu ljubav, entuzijazam i motivaciju koju sam imao prije mnogo godina kada smo ovu metodu, liječenje pokušali uspostaviti. Samo neizmjerna ljubav, motiv i entuzijazam su bili odlučujući te jedno veliko jedinstvo svih nas. Bili smo presretni da možemo pomoći ljudima i nakon uspješne intervencije ništa ne može platiti i nadomjestiti osjećaj sreće i zadovoljstva”, rekao je za ZG-magazin prim. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva koji je ujedno i osnivač kardiološkog laboratorija u KBC-u Rijeka.

„Ova je mreža jedan od najvećih uspjeha u zbrinjavanju akutnih koronarnih, odnosno srčanih bolesnika, značajno smanjuje mortalitet naših bolesnika od akutnih incidenata tijekom srčanog infarkta i značajno smanjuje invaliditet bolesnika“, istaknuo je prim. Plazonić. Dodao je kako je to nakon transplantacije najvrijednija i najuspješnija metoda i način liječenja životno ugroženih bolesnika.

„Jedan sam od prvih koji je na čelu ekipe mladih entuzijasta kardiologa započeo s intervencijama, 1. listopada 2000. godine . To je bilo brzo nakon prvih koraka u svjetskim razmjerima, na što smo vrlo ponosni. Nakon toga pridružile su se kolege bolnica na Rebru, u Dubravi, Rijeci, Zadru, Slavonskom Brodu , Splitu, Osijeku, Dubrovniku i sada u Čakovcu., rekao je prof. dr. Šime Mihatov dugogodišnji predstojnik interne klinike KBC-a Sestre milosrdnice i voditelj tamošnje kardiologije.

Naglasio je da je Mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta jedan od revolucionarnih pothvata na području liječenja bolesnika s infarktom miokarda.

„U vrijeme kada sam specijalizirao kardiologiju infarkt se liječio tako da su bolesnika smjestili u krevet, gdje je mirovao mjesec dana, a danas ako pacijent dođe ide se na to da se čim prije otvori žila i sutra ide kući na nogama i zdrav“ rekao je Mihatov.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni