Mrak-Taritaš: Zagrepčani plaćaju najviši prirez, a i u poplavi su prepušteni samima sebi

Mrak-Taritaš: Zagrepčani plaćaju najviši prirez, a i u poplavi su prepušteni samima sebi

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mark-Taritaš u utorak je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici komentirala prošlotjednu poplavu u gradu Zagrebu koju je prouzročila obilna kiša.

Prozvala je gradonačelnika Zagreba Bandića kojega smatra odgovornim za posljedice te poplave.

„Kad godinama krivo radite ili bolje rečeno ne radite, onda u jednom trenutku to dolazi na naplatu. Svjedoci smo da svako malo bez vode ostaju Dubrava i dio Novog Zagreba, otvaraju se rupe po gradu. No, gradonačelnik Bandić u kontinuitetu svog mandata ulaže u spomenike, u fontane, u spomenike svog lika i djela, a ne u ono što je građanima važno – u vodu, odvodnju, infrastrukturu”, istaknula je Mrak-Taritaš. Dodala je da je grad živi organizam te kao što čovjek ne može bez krvožilnog sustava tako grad ne može bez sustava odvodnje i vodovoda koji je njegov krvožilni sustav.

„Postoji posebna podružnica koja se bavi vodovodom i odvodnjom. Ono što ona radi jest da provjeri mrežu, očisti mrežu. Kad se zadnji put u gradu Zagrebu, bez obzira na potres, moglo vidjeti cisternu gradske odvodnje da je došla i čistila slivnike? Ne sjećam se kad sam je zadnji put vidjela. Građani Zagreba plaćaju prirez od 18 %, iz tog prireza se održava infrastruktura. Kao što znamo, gradonačelnik Zagreba koristi proračun koji građani pune za spomenike i fontane, ali ne za ono što je građanima potrebno”, izjavila je Mrak-Taritaš.

Spomenula je da su se zbog poplava građani zagrebačkog naselja Trnje našli u situaciji da sami moraju spašavati svoje domove te se osvrnula na policijsko privođenje Tihomora Blagusa koji je provalio u objekt Hrvatskih voda kako bi otvorio odvodni kanal prema Savi i spasio Trnje od poplava.

Učino je ono što je trebao učiniti gradski vodovod ili Hrvatske vode i za to je kažnjen. Građani Zagreba se moraju sami o sebi brinuti. Kako je rekao i gradonačelnik krivi su za potres i izgleda krivi za odvodnju vode. To nije tako i nije se trebalo desiti”, zaključila je Mrak- Taritaš.

Ivana Vranješ