Mrak Taritaš: Zagrebu treba “Muzej neispunjenih obećanja”

Mrak Taritaš: Zagrebu treba “Muzej neispunjenih obećanja”

Prema njezinim riječima, iz proračuna je tako izbačena stavka s najavljenom tramvajskom prugom od Kvaternikovog trga do Zračne luke Zagreb, a ponovno nema ni Kongresnog centra Zagreb

Komentirajući prijedlog proračuna Grada Zagreba 2018. godinu, gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš u srijedu je ustvrdila da je našem gradu potreban virtualni muzej neispunjenih obećanja, budući da se ne provode ranije najavljeni strateški projekti.

»Gradski proračun za 2018. godinu mogao bi se opisati i riječima sve je isto kao lani, ali i godinu prije toga i ranije«, ustvrdila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika,održanoj u Staroj gradskoj vijećnici.

Prema njezinim riječima, iz proračuna je tako izbačena stavka s najavljenom tramvajskom prugom od Kvaternikovog trga do Zračne luke Zagreb, a ponovno nema ni Kongresnog centra Zagreb. A najgore od svega je, smatra, što ne postoji vizija budućnosti razvoja grada.

»Budućnost Zagreba je ukradena«, rekla je gradska zastupnica, navodeći kako se prihodovna strana gradskog proračuna konstantno prilagođava rashodovnoj, odnosno željama gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednica Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Davorka Vukadin Samardžić ukazala je na nedostatne kapacitete za skrb oboljelih o Alzheimerovoj bolesti, kao i na činjenicu da Zagreb uopće nema Centar za palijativnu skrb.

U Zagrebu je tako registrirano 12 600 oboljelih od Alzheimera, dok u domovima za starije osobe ime svega stotinjak mjesta za oboljele.

Vukadin Samardžić podsjeća da je Centar za palijativnu skrb 2015. je prenamijenjen i dan na korištenje mladeži, a od tada prestaju sve priče o palijativnom centru.

Upozorila je i da bi se najavljeno izdvajanje ZET-a iz Zagrebačkog holdinga moglo negativno odraziti na dio dosadašnjih korisnika – umirovljenike i invalide koji su imali besplatan pokaz. Dodala je i da se cenzus za primanje gradske pomoći umirovljenicima nije već dugo mijenjao te još uvijek iznosi 1500 kuna, premda su životni troškovi porasli.

Gradska zastupnica Sonja König (GLAS) rekla je kako je razvidno da Gradskoj upravi mladi i njihov angažman nisu prioritet budući da se smanjuje iznos potpora za udruge koje se bave mladima, ali i izdvajanja u preventivne programe za mlade. »Odnos prema mladima je odnos prema budućnosti«, rekla je König poručivši kako se zbog svega troga ne treba čuditi što će nam mladi odlaziti u inozemstvo (i) iz Zagreba. (B. Ja.)