Mrak-Taritaš: Zagrebački proračun za 2019. je podređen interesima pojedinaca

Mrak-Taritaš: Zagrebački proračun za 2019. je podređen interesima pojedinaca

Skupštinska zastupnica GLAS-a i HSU-a Sonja König je istaknula kako je Zagreb zaslužio nagrade najljepšeg adventskog odredišta u Europi i za to je zahvalila Turističkoj zajednici grada Zagreba, ali iza sjaja i blještavila postoji i “tamna strana” Adventa

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika Anka Mrak-Taritaš u srijedu je na konferenciji za novinare u Staroij gradskoj vijećnici izjavila da proračun Grada Zagreba za 2019. godinu na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici mora pasti te kako za to postoje određeni razlozi.

Naglasila je da zastupnici GLAS-a i HSU-a neće podržati proračun te je pozvala i druge skupštinske zastupnike da budu dosljedni u svojoj odluci u nepodržavanju proračuna za iduću godinu.

„Proračun Grada Zagreba za 2019. godinu iznosi više od 10 milijardi kuna i kad ga analizirate to je kao da su se mala djeca igrala. Neke stavke su brisane, neke dodane. Primjerice, pojavljuje se 3 milijuna kuna za uređenje sjevernih tribina na Dinamovom stadionu, a kada pitate zašto, čemu to, odgovor je slijeganje ramenima. Po prvi put je ukinuta stavka za gradnju Kongresnog centra. Naime, 2002. – 2005. godine jedna je koalicija skoro ukinuta, jer se nije moglo odlučiti gdje će se graditi Kongresni centar, a 2018. godine stavka se briše, jer nam gradnja Kongresnog centra ne treba“, istaknula je Mrak- Taritaš. Dodala je kako je proračun politički dokument te brojke sve govore , a to je da se Gradom upravlja bez jasne strategije, ideje i vizije.

„Kada uzmete stavke upravljanja Gradom, postaje apsolutno jasno da se Gradom ne upravlja transparentno, najmanje javno, apsolutno u korist pojedinca, pojedinog projekta, pojedinog poznanika. Stoga proračun nećemo podržati“, kaže Mrak-Taritaš.

Što se tiče drugih oporbenih zastupnika, kao i Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, koji javno govore da poračun neće podržati, uvjerena je da će tako i učiniti.

„Nitko nije našao svoju karijeru, ime i prezime na cesti. Cijeli život možete graditi svoju karijeru, cijeli život možete govoriti o nečemu i zbog jedne bombonjere ili buketa cvijeća poleti vam prst i ničim izazvanim podržite proračun. Nadam se da se to sutra neće dogoditi“, rekla je Mrak- Taritaš. Smatra kako će neprihvaćanjem proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu gradski zastupnici poslati jasnu poruku da je došlo vrijeme da se prekine netransparentnim upravljanjem gradom, da je došlo vrijeme da se prekine s političkom kupovinom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, na što svi odmahuju rukom i smatraju to normalnim što nije.

Skupštinska zastupnica GLAS-a i HSU-a Sonja König je istaknula kako je Zagreb zaslužio nagrade najljepšeg adventskog odredišta u Europi i za to je zahvalila Turističkoj zajednici grada Zagreba, ali iza sjaja i blještavila postoji i tamna strana Adventa.

„Radi se o netransparentnoj dodjeli kućica ugostiteljima i obrtnicima na korištenje. Te kućice se dodjeljuju bez ikakvog kriterija, bez natječaja, po volji nekolicine privatnika što budi sumnju na korupciju. Javlja nam se puno obrtnika i poduzetnika i žale se što ne postoji javni natječaj za dodjelu kućica. Zbog toga izostaju s tržišnog natjecanja. To je jedan od razloga zašto nećemo podržati proračun“, poručila je König.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni