Mrak-Taritaš: Zagreb se želi zadužiti za 350 milijuna kuna

Mrak-Taritaš: Zagreb se želi zadužiti za 350 milijuna kuna

„Skoro četiri puta se više utrošilo nego uprihodilo”, kazala je pak gradska zastupnica Sonja König. Naglasila je da je izvješće o stanju imovine pokazalo da Grad sa Zagrebačkim holdingom ima 7256 stanova, od toga se 866 koristi bez ikakve valjane osnove

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a utorak na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo se na Izvješće o proračunu za 2019. godinu kao glavnu točku dnevnog reda 36. sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Predsjednica Kluba Anka Mrak-Taritaš istaknula je da se od prvog trenutka kad je proračun predstavljen, pa do njegovog izvršenja ništa se nije promijenilo.

“Proračun je i dalje telefonski imenik, trpi sve brojke. To znači ide se u jednu preraspodjelu, drugu preraspodjelu, treću… Cijeli svijet i Hrvatska idu jednim putem, a Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić idu po svojem“, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Spomenula je da su prihodi proračuna 8,205 milijardi kuna, a rashodi 8,623 milijardi kuna, pa je manjak u ovom trenutku 413 milijuna kuna.

Mrak-Taritaš je zaključila da gradonačelnik Bandić proračun doživljava kao osobni interes.

„Ono što je u njegovom interesu se realizira, a ono što je u interesu građana Zagreba se ne realizira”, izjavila je Mrak-Taritaš. Dodala je i da se Grad Zagreb želi zadužiti za 350 milijuna kuna, a taj novac tvrdi želi se posuditi da se ne ide u nedozvoljeni minus.

Gradska zastupnica Sonja König je istaknula da ovogodišnje izvješće o izvršenju proračuna kojeg većina skupštinskih odbora nije prihvatila pokazuje kako se s imovinom, resursima, financijama i Gradom ne upravlja dobro. Dodala je da su najbolji primjer toga prihodi i rashodi od zakupa i iznajmljivanja imovine. Naime, prihodi su 140 milijuna kuna, a rashodi su 521 milijun kuna.

„Skoro četiri puta se više utrošilo nego uprihodilo”, kazala je König. Naglasila je da je izvješće o stanju imovine pokazalo da Grad sa Zagrebačkim holdingom ima 7256 stanova, od toga se 866 koristi bez ikakve valjane osnove, a troškove snosi Grad Zagreb, odnosno svi građani.

„Slična je situacija i s korištenjem poslovnih prostora. Izvješće o stanju imovine je pokazalo da se bespravno koristi 278 poslovnih prostora, a 349 je njih potpuno prazno. Godinama je oporba predlagala se ti prostori iznajme makar za jednu kunu pa bi se na taj način izbjegli veliki troškovi održavanja, plaćanja režija”, izjavila je gradska zastupnica. Naglasila je kako se još nevjerojatnije čini da je odlukom gradonačelnika Bandića otpisano 28 milijuna kuna za naknade od najamnine i zakupnina.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni