Mrak-Taritaš: “Uvođenje vjeronauka u škole je napravilo nered”

Mrak-Taritaš: “Uvođenje vjeronauka u škole je napravilo nered”

Klub zastupnika GLAS-a u petak je u Hrvatskom saboru održao konferenciju za novinare na kojoj je kritizirao uvođenje vjerskih sadržaja u udžbenike pojedinih predmeta u osnovnim školama. Kako je rečeno, GLAS se zauzima da se vjerski odgoj kroz vjeronauk i druge oblike pastorale odvija isključivo u vjerskoj zajednici.

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš je podsjetila da je GLAS u saborsku proceduru uputio prijedlog pokretanja izmjene takozvanih Vatikanskih ugovora.

„Riječ je o četiri ugovora, a jedan od razloga zašto smo pokrenuli taj prijedlog je vezano za obrazovanje tiče se ugovora koji je vezan uz obrazovanje i različite kulturne opcije, odnosno manifestacije. U naše škole ugovor uvodi vjerski sadržaj koji nije u skladu s karakterom javnih škola u sekularnoj državi“, rekla je Mrak-Taritaš. Dodala je da je stav saborskih zastupnika GLAS-a jasan a to je da vjeronauk treba biti tamo gdje mu je mjesto, u ckrvi.

„Uvođenje vjeronauka u škole napravio je nered. Djeca koja ne idu na vjeronauk često su bila izolirana, čak stigmatizirana. Međutim, pokazalo se da je problem znatno širi. Cijeli niz sadržaja u drugim predmetima su vjerske prirode. Postavlja se pitanje što se dešava s javnim školama“, izjavila je Mrak-Taritaš.

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh je rekao da je Crkva izvršila desant na školstvo ne samo učvršćujući svoj prostor na predmetu vjeronauka, nego i na sadržaje drugih predmeta. Spomenuo je vjerske sadržaje u udžbeniku hrvatskog jezika za drugi razred osnovne škole koji je kasnije uklonjen. Međutim, ostao je vjerski sadržaj u udžbeniku iz povijesti za sedmi razred osnovne škole.

„Nema nikakve sumnje da će klerikalna struja vršiti i dalje pritisak i ministrica Divjak je morala pristati na koncesiju, da kurikularna reforma ide dalje, da mora u sadržaje propustiti ono što je u interesu Crkve“, smatra Beus Richembergh. Naglasio je da ovo nije kurikularna reforma koja je predstavljena kao posljedica rada više od 400 stručnjaka.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni