Mrak-Taritaš: U Zagrebu ništa nije sveto, pa niti zelene površine

Mrak-Taritaš: U Zagrebu ništa nije sveto, pa niti zelene površine

Gradska zastupnica tvrdi da se niti u jednom svjetskom gradu u ovom trenutku ne prenamjenjuju zelene površine za stambenu gradnju, a “jedno gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću to pada na pamet”

Klub gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u utorak je u Staroj gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare u povodu predstojeće sjednice Gradske skupštine na kojoj će se sutra naći Izvješće o realizaciji projekta “Grad u Gradu”, tzv. “Zagrebački Manhattan”.  Izvještaj će podnijeti gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a Anka Mrak-Taritaš je spomenula tri razloga zbog kojih realizacija projekta “Zagrebački Manhattan” ide u krivom smjeru.

„Prvi razlog je da se on gradi na lokaciji na kojoj je već postojeća infrastruktura u kolapsu. Da bi se bilo što gradilo na području Hipodroma potrebno je rekonstruirati postojeću prometnu mrežu ili napraviti novu. Drugi razlog je sudjelovanje javnosti. Javnosti ima pravo znati kad se na jednom prostoru dešava novi zahvat o čemu je riječ. Bilo je za očekivati da za godinu dana imamo javne rasprave uz sudjelovanje stručnjaka. To u Zagrebu nije tako. Treći razlog su klimatske promjene, stručnjaci na svim razinama upozoravaju da se treba boriti protiv klimatskih promjena, a pokretači te borbe su gradovi“, pojasnila je Mrak-Taritaš.

Dodala je da se niti u jednom svjetskom gradu u ovom trenutku ne prenamjenjuju zelene površine za stambenu gradnju, a “jedno gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću to pada na pamet” .

„U Zagrebu ništa nije sveto, pa niti zelene površine i gradonačelnik je odluči kad je posjetio europsku metropolu Dubai da se baš na Hipodromu moraju graditi neboderi“, izjavila je Mrak- Taritaš. Apelirala je na gradonačelnika Bandića da ne upravlja Gradom kao da je nedodirljiv i da ostavi zelenu površinu za budućnost.

„Naš apel gradonačelniku danas i sutra na sjednici Skupštine je da ako već imate investitore i potrebu da gradite, ima prostora koji bi transformacijom dobili novu vrijednost, poput devastiranog prostora Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici ili tvornice tekstila Vesna na Trešnjevci. Nemojte dirati zelena pluća Zagreba“, poručila je Mrak-Taritaš.

Gradska zastupnica Sonja König je kao loš primjer upravljanja Gradske uprave gradskom imovinom spomenula bazen Svetice. „U bazen je uloženo više od 130 milijuna kuna, građen je gotovo sedam godina i već drugu godinu zaredom je zatvoren uslijed ljetne sezone radi redovnog godišnjeg remonta. Postavili smo upit Gradskoj upravi tko snosi troškove, koliko košta taj remont i kolika je izgubljena dobit, jer je bazen zatvoren kad se očekuje najviše posjetitelja“, istaknula je König.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni