Mrak-Taritaš: “Proračun Zagreba za 2020. je velika, šarena laž”

Mrak-Taritaš: “Proračun Zagreba za 2020. je velika, šarena laž”

“Priča se o velikim projektima, a realizacije su nula“, istaknula je Mrak-Taritaš

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš u četvrtak se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnula na proračun Zagreba za 2020. godinu, koji će se naći na sjednici Gradske skupštine, 9 prosinca. Usporedila je proračun sa “slikom i prilikom gradonačelnika Milana Bandića”.

„Rebalans i proračun Grada Zagreba za 2020. je velika, šarena laž. Gradonačelnik će napraviti preraspodjelu kao što je napravio u lipnju i rujnu, na kraju će napraviti rebalans i onda će ispočetka ići slijedeći proračun s kojim će se ponašati otprilike kao što se ponaša i s Jelačić placom i kućicama za Aadvent, gdje točno zna kome će se i kada dati“, rekla je Mrak-Taritaš.

Spomenula je da su se građani i prevarili ako misle da će se problem otpada riješiti, da će se nabaviti 64.000 spreminka.

„Kroz rebalans se vidi da više nema 110 milijuna kuna koji su bili namijenjeni za spremnike, jer se gradonačelnik nije mogao dogovoriti s državom“, ustvrdila je Mrak-Taritaš. Spomenula je i dva projekta oko kojih su se, kako je rekla, jako dobro dogovorili gradonačelnik Bandić i predsjednik Vlade Plenković, a to su Imunološki zavod i dječja bolnica u Blatu. Za Imunološki zavod i 2019. je bilo predviđeno 60 milijuna kuna, ali se ništa nije napravilo, a za dječju bolnicu milijun kuna. S obzirom da se nije ništa napravilo, za slijedeći se godinu predviđa opet milijun kuna.

„Prebacuje se iz godine u godinu. Priča se o velikim projektima, a realizacije su nula“, istaknula je Mrak-Taritaš.

Gradski zastupnik Stanko Kordić je naglasio kako je rebalansom predviđeno da će se za stavku besplatan prijevoz ZET-a za socijalno ugrožene skupine potrošiti 60 milijuna kuna, a već sada je potrošeno više od 60 milijuna kuna.

„Stavka će do kraja godine iznositi oko 78 milijuna kuna, znači rebalansom proračuna nema 18 milijuna kuna za tu stavku. Što se tiče stavke za domove za starije osobe nedostaje od 15 do 20 milijuna kuna. Rebalans predviđa 8 milijuna kuna, do kraja godine će nedostajati više od 10 milijuna. Stavka roditelji odgojitelji s 45 milijuna kuna diže se na 235 milijuna kuna. Za pokriti cijelu godinu treba 270 milijuna kuna, a fali 35 milijuna kuna“, pojasnio je Kordić. Zaključio je da se rebalans pokazuje kao obmana.

Gradska zastupnica Sonja König se osvrnula se na obrtništvo i poduzetnišzvo. Smatra da je nedopustivo da se sve stavke koje se odnose na obrtništvo i poduzetništvo u Zagrebu smanjuju. Sredstva predviđena za razvoj povoljnog financijskog okruženja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, odnosno sredstva za promicanje i poticanje poduzetništva smanjuju se sa 32 milijuna na 17 milijuna kuna. Subvencije trgovačkim društvima i zadrugama i obrtnicima izvan javnog sektora smanjuju se s 46 milijuna kuna na 31 milijun kuna. Smanjuju se i sredstva za promociju obrtništva, dok se sredstva za razne manifestacije i sajmove u funkciji razvoja gospodarstva smanjuju s 5,6 na 2,4 milijuna kuna.

König je upozorila da se smanjuju i sredstva za Obrtnički centar, čija se gradnja najavljivala 2013. godine, a sada se smanjuju i sredstva za predinvesticijske djelatnosti.

„Takav odnos prema onima koji utječu na razvoj Zagreba smatramo nedopustivim, uvredljivim. Na sve stavke za razvoj poduzetništva i obrtništva uložit ćemo amandmane i tražiti povećanje“, najavila je König.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni