Mrak Taritaš: Prometne čepove u Zagrebu mogu riješiti samo novi mostovi

Mrak Taritaš: Prometne čepove u Zagrebu mogu riješiti samo novi mostovi

»Gradski promet s vremenom može biti samo gušći. Sjeverni dijelovi grada su se izgradili, a veza sjevera i juga postoji samo preko mostova. Za 16 godina upravljanja gradom, bez velikih problema mogla su se napraviti dva mosta«, napominje čelnica zagrebačkog HNS-a

Potpredsjednica HNS-a i predsjednica HNS-a Grada Zagreba Anka Mrak Taritaš održala je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je ukazala da se prometne gužve u Zagrebu mogu riješiti samo gradnjom novih mostova.

»Nažalost nije novost da se kod pojedinih raskrižja u Zagrebu kontinuirano stvaraju prometne gužve. HNS vidi dva načina rješenja problema prometnih gužvi u Zagrebu. Jedan način je kratkoročan, putem pametnih semafora i uređenjem križanja. Međutim, denivelacijom raskrižja i semaforima na senzore problem prometnih gužvi možete riješiti privremeno. Pravo rješenje problema su novi mostovi. Sjeverni i južni dio Zagreba spajaju tek tri mosta. Ta tri mosta preko kojih je jedino moguće prijeći Savu su premalo i neovisno o kratkoročnim rješenjima, bez novih mostova uvijek će se stvarati prometni čepovi«, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji koju je održala na križanju Avenije Marina Držića i Vukovarske ulice.

Projekti od nekoliko godina

Istaknula je da Prostorni plan već pedesetak godina predviđa da Strojarska cesta ima most koji bi prošao rijeku Savu. »To je jedan dugoročni projekt koji je važno ostvariti jer most mora proći kroz urbano tkivo Zagreba. Drugi most trebao bi proći zapadnim dijelom grada i riješiti problem prometnih gužvi u rubnom području«, istaknula je čalnica zagrebačkog HNS-a. Kaže kako takvi projekti zahtijevaju nekoliko godina rada, uključujući prethodne pripremne radove: studije i analize, imovinsko pravne odnose i slične poslove, prije nego krene sama fizička izgradnja mosta, koja može potrajati do dvije godine.

mrak_taritas_mostovi_2

»Gradski promet s vremenom može biti samo gušći. Sjeverni dijelovi grada su se izgradili, a veza sjevera i juga postoji samo preko mostova. Za 16 godina upravljanja gradom, bez velikih problema mogla su se napraviti dva mosta«, dodala je Mrak Taritaš i najavila da će HNS Grada Zagreba kroz svoj program ukazati na sve zagrebačke probleme. »Definirali smo 100 ključnih tema za Zagreb koje ćemo postepeno otvarati i nuditi konkretna rješenja«, najavila je. (zg-magazin)