Mrak-Taritaš: Novčanu pomoć za roditelje odgojitelje treba ukinuti

Mrak-Taritaš: Novčanu pomoć za roditelje odgojitelje treba ukinuti

Novčana pomoć roditeljima odgojiteljima je promašena jer »neracionalno troši gradski novac i ne pridonosi kvalitetnom  uključenju obitelji s troje i više djece u društvo«, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš.

Na konferenciji u Staroj gradskoj vijećnici rečeno je kako u Klubu smatraju da se Odluka o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja treba prestati primjenjivati jer opterećuje gradski proračun. Djeca ne idu u vrtić, dok žene, odnosno majke koje najčešće koriste ovu mjeru neće biti sposobne za tržište rada, poručila je Anka Mraj-Taritaš. Stoga će na predstojećoj sjednici Gradske skupštine zakazanoj za 23. listopada predložiti da se zahtjevi za ovu mjeru zapirmaju zaključno s 30. lipnja 2020. godine, kada prema njenim riječima »treba završiti tu mjeru«.

Mrak-Taritaš tvrdi da je mjeru »roditelj od dgojitelj« zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio 2016. godine u stvari za potrebe predizborne svoje kampanje »za gradonačelnika Hrvatske« te Klub GLAS-a i HSU- a sada traži njezinu dopunu.

Ustvrdila je kako ta mjera nije bila pripremljena na odgovarajući način te je bilo rečeno da će se zajedno sa strategijom demografskog razvoja grada Zagreba analizirati svi njezini elementi i vidjeti što je dobro, a što loše. No na predstojećoj Skupštinski će biti i točka »Strategija demografskog razvoja grada Zagreba«, u kojoj piše da će se cjelokupna analiza raditi 2025. godine.

Gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić istaknuo je da će mjera roditelj odgojitelj« samo u ovoj godini koštati Grad Zagreb oko 370 milijuna kuna, ali kako broj korisnika konstantno raste iz mjeseca u mjesec, u proračunu za sljedeću godinu morali bi izdvojiti više od 400 milijuna kuna, dok bi taj iznos 2021. mogao iznositi pola milijarde kuna. Dodao je kako je i nakon tri godine provođenja te mjere, 2017. i 2018. godine prirodni rast stanovništva bio negativan. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni