Mrak-Taritaš: Industrijski kompleks Gredelja može postati novi kvart

Mrak-Taritaš: Industrijski kompleks Gredelja može postati novi kvart

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš je u sklopu današnjeg obilaska gradskih četvrti najavila kako bi se na (ogromnom) prostoru bivše tvornice Gredelj u centru Zagreba mogao sagraditi potpuno novi kvart.

»Radi se o pravom gradskom srebru površine 13 hektara koji mogu postati prostor stanovanja i rada, ali i novo središte kulturnog života i zabave«, rekla je.

Predstavljajući ideju da obnova Zagreba mora značiti i razvoj novog grada, potpunu transformaciju nekih njegovih dijelova, Anka Mrak-Taritaš kao posebno zanimljiv prostor ističe upravo kompleks Tvornice željezničkih vozila Gredelj.

Mrak-Taritaš smatra da je taj prostor omeđen Strojarskom, Trnjanskom, Vukovarskom i Glavnim kolodvorom idealan za novi razvoj u samom centru Zagreba. Dio tog projekta bio bi i denivelacija željezničke pruge u centru koja Zagreb dijeli na dva dijela.

»Danas je to zatvoren i napušten prostor koji nije dostupan građanima, a umjesto toga mogao biti mjesto stanovanja, rada, javnih sadržaja, kulture, zabave«, kaže kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Mješovita namjena osigurala bi živost i financijsku održivost tom novom kvartu, a spomenici industrijske arhitekture koji se tamo nalaze bili bi stavljeni u funkciju – kao kongresni centar, dodatne scene kazališta, mjesta za izložbe, ugostiteljstvo i sl.

»U razvoju Zagreba moramo biti i pametni i hrabri. Ono što nam je pri ruci, preskočeni dijelovi grada kao što je Gredelj, moraju biti podloga za jedan sasvim novi Zagreb – s idejom, vizijom i hrabrošću da ih ostvarimo«, poručila je. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni