Mrak Taritaš: Holding se ne može voditi stihijski, od danas do sutra

Mrak Taritaš: Holding se ne može voditi stihijski, od danas do sutra

Bandić: »Svi premijeri ukrali su prilikom distribucije poreznih stopa 3,5 milijardi kuna«.

Ostojić: »Čuvajmo se teških riječi. Da nije bilo Račanove Vlade ne bi bilo decentraliziranih sredstava«

Bandić: »Ja sam stvarao SDP, a gdje ste vi bili do 2007.?«

Uoči drugog čitanja gradskog proračuna za 2018. godinu, gradonačelnik Milan Bandić je u Gradskoj skupštini u četvrtak rekao da je Zagreb uvijek znao odgovoriti izazovima vremena te je predloženi proračun u iznosu od 7,670 milijardi kuna, za 100 milijuna veći u odnosu na prvobitni, uravnotežen proračun koji sadrži i amandmane koalicijskih partnera, u okviru realnih financijskih mogućnosti. Dodao je da je cilj ovog proračuna jačanje institucionalnih kapaciteta Grada za korištenje strukturnih EU fondova.

No oporba baš i nije imala riječi hvale na predloženi proračun.

Gradska zastupnica Sandra Švaljek je u ime svoje nezavisne liste kazala da gradonačelnik Bandić nudi neostvariv proračun. Pritom je navela da je lani proračun povećan za 200 milijuna kuna, a ove je godine rashodovana strana povećana za 150 milijuna kuna. Osim toga, kaže, lani smo imali sedam rebalansa proračuna, plus sedam zahtjeva za njegovu prenamjenu.

Ona je ukazala i na neizvjesnu sudbinu žičare na Sljemenu (za koju gradonačelnik tvrdi kako sve ide po planu), kao i nerazvrstanih gradskih cesta za koje je namijenjeno 20 milijuna kuna.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ustvrdio je da je od 10 predloženih prošao svega jedan amandman na proračun i to onaj koji je »nerazvojan«. Osim toga, Tomašević je istaknuo da je čak 126 milijuna kuna namijenjeno privatnom koncesionaru za pročišćivanje otpadnih voda u Zagreba, iako je državna revizija taj ugovor proglasila štetnim.

»Umjesto u gradnju vrtića, novac ide u privatne džepove«

Mate Kapović iz Radničke fronte tvrdi da novac poreznih platiša završava u privatnim džepovima – u Dinamu, jer se na trošak grada financira njegova omladinska nogometa škola, a samo je sedam milijuna kuna namijenjeno za gradnju novih vrtića u Zagrebu idućoj godini. Financiranje gradskog sporta iz proračuna je dovelo do okršaja najprije između Tomaševića i Kazimira Ilijaša (HDZ), a malo poslije i gradonačelnika Bandića i potpredsjednika Gradske skupštine Rajka Ostojića, koji su krenuli u adventskom duhu, gotovo pa pomirljivo, da bi nakon toga u njihovim replikama na površinu isplivali duhovi iz SDP-ove prošlosti, još iz vremena Ivice Račana, a to je bio teren na kojem je Bandić lako poentirao.

Bandić je izjavio kako su »svi premijeri ukrali prilikom distribucije poreznih stopa 3,5 milijardi kuna«. Pritom je napomenuo da u svom govoru mora amnestirati jednog premijera te da se on uzda u Andreja Plenkovića zbog toga što on zna gdje treba investirati. Rajko Ostojić mu je poručio da pripazi što govori u kameru. Pritom je nadodao: »Čuvajmo se teških riječi. Da nije bilo Račanove Vlade ne bi bilo decentraliziranih sredstava«.

U kratkom odgovoru gradonačelnik je nadodao kako on to jako dobro zna te ustvrdio kako je on »stvarao SDP« te je podsjetio Ostojića da je u tu stranku ušao »tek 2007. godine«.

Anka Mrak Taritaš (Glas) je ustvrdila da je donošenje proračuna već viđen scenarij u Gradskoj skupštini, kad prolaze svi HDZ-ovi amandmani, a za šest mjeseci će kazati da ništa od toga nisu napravili.

Holding je unazadio učinkovitost gradskih poduzeća

»Proračun će proći, ali ostaje pitanje zašto je Holding osnova, da gradska poduzeća budu učinkovitija i jeftinija, a da pretvorio se u svoju suprotnost. Na to upozoriti jer se Holding ne može voditi stihijski od danas do sutra«, poručila je gradska zastupnica.

Zbog verbalnih okršaja za govornicom u samo petnaest minuta zatražene su dvije stanke. Prvu je zatražio lijevi blok zbog verbalnog okršaja s predsjednikom skupštine Andrijom Mikulićem i Kazimirom Ilijašem, a Tomašević je kasnije izjavio kako je predsjednik skupštine više puta prekršio poslovnik te da samo kažnjava opoziciju, dok niti jednom nije kaznio članove vladajuće koalicije.

Rasprava o proračunu nastavila se iza 15 i 30 kada je na govornicu stao SDP-ov gradski zastupnik, Matej Mišić koji se dotakao sljemenske žičare, ali i oko novih zapošljavanja u Zagrebačkom Holdingu.

Osim o gradskog proračuna, među važnijim su točkama ona o izdvajanju ZET-a i Zagrebgačkog velesajma iz Holdinga te prijedlog odluke prema kojem bi se održavanje i uređenje dijela gradskih šahtova dodijelio privatnim tvrtkama, umjesto da ih održava Vodoopskrba i odvodnja.

Matej Knežević