Mrak Taritaš: HDZ i Bandić se malo vole javno, malo tajno…

Mrak Taritaš: HDZ i Bandić se malo vole javno, malo tajno…

Kandidatkinja za gradonačelnicu smatra kako čak i da dođe do prijevremenih izbora koje bi rezultiralo imenovanjem Vladina povjerenika u Zagrebu to ne znači da bi grad bio paraliziran slijedećih pet mjeseci

HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš na današnjoj je konferenciji za novinare na Markovu trgu optužila Zagrebački holding za pokušaj izigravanja odluke Visokog upravnog suda koji je svojom presudom pokazao da se odvoz komunalnog otpada u Zagrebu naplaćuje »nepravedno i nezakonito«.

»Otpad se mora naplaćivati prema proizvedenoj količini, a ne prema kantama koje su vam isporučene ili površini stana. Tužno je da u Zagrebačkom holdingu umjesto da kažu ‘u redu, ispoštivat ćemo, vidjet ćemo, odradit ćemo’, oni sav napori i energiju troše na to da vide kako da izigraju i eskiviraju presudu Visokog upravnog suda«, osjenila je Mrak Taritaš koja napominje da presuda obavezuje sve na nas, dok bi Grad trebao učiniti sve da ju ispoštuje.

»Grad bi morao učiniti sve da što prije dobijemo račune prema količini otpada kojeg proizvedemo, a ne prema onome što je netko zaključio. Imate nebrojene slučajeva da čovjek sam živi u stanu, a plaća ogromne račune za odvoz«, kaže Mrak Taritaš.

Ona smatra kako to pokazuje s jedne strane da sustav odvoza otpada u Zagrebu ne funkcionira, a s druge se na upitan način slijeva velik novac u proračun. Navela je primjer žene iz Sesveta koja živi sama u obiteljskoj kući i za odvoz otpada plaća 170 kuna mjesečno, a kantu ne napuni u dva tjedna. Kandidatkinja za gradonačelnicu stoga zaključuje da isti sustav naplate ne može vrijediti u Sesvetama i u centru Zagreba.

Komentirajući današnju sjednicu Gradske skupštine najavila je da dva HNS-ovi gradski zastupnici, ukupno njih dvoje neće podržati »predizborni« Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu. Govoreći o najavi HDZ-a prema kojoj će uskratiti podršku gradonačelniku Milanu Bandiću i otvaranju mogućnosti za prijevremene izbore kazale je: »Danas je prvo čitanje, a 20. prosinca drugo. Mi u Zagrebu uvijek imamo predizborne proračune. Dopustite da vas podsjetim na činjenicu da smo uoči parlamentarnih izbora iz proračuna Grada Zagreba isfinancirali dva saborska zastupnika koji su gradonačelnici Đuržđđevca i Petrinje i to je nedopustivo. Vidjet ćemo što će biti do 20. prosinca, ali da se malo našalim, veza između HDZ-a i gradonačelnika je kao veza između dva tinejdžera koji se malo vole javno pa se malo vole tajno, pa se malo svade javno pa malo tajno, pa su malo zajedno i malo nisu….«

Anka Mrak Taritaš smatra kako čak i da dođe do prijevremenih izbora koje bi rezultiralo imenovanjem Vladina povjerenika u Zagrebu to ne znači da bi grad bio paraliziran slijedećih pet mjeseci. »Sve što se tiče naših građana funkcionirat će i dalje. Moći će se financirati samo ono što je dogovoreno, a ja nemam ništa protiv da budu zaustavljeni projekti kao što su tunel ispod Medvednice, metro, Zagreb na Savi… Naravno, riječ je o sarkazmu. Pogledajte malo kakva je realizacija projekata bila kroz protekle četiri godine«, napomenula je i dodala kako je ostalo neiskorišteno 50 posto iznosa namijenjenog komunalnim projektima.

»Zagreb je sasvim dobro funkcionirao u periodu kad gradonačelnik nije bio prvo lice grada Zagreba. Prema tome, nema tu straha. Grad će i dalje funkcionirati, samo nećemo imati predizborni proračun i niz obećanja i otvaranja nekih stvari koje eventualno nećemo ni zatvoriti«, zaključila je Mrak Taritaš koja kaže da ju je razveselilo puno projekata najavljenih u novinama: izgradnja sljemenske žičare, pružno povezivanje aerodroma i Novog Zageba… »Međutim , to vidimo samo u predizborno doba, vidimo to na fotografijama, a u stvarnosti to nismo vidjeli, što, nažalost frustrira«.

B. Jagačić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni