Može li Ukrajina promijeniti međunarodne odnose?

Može li Ukrajina promijeniti međunarodne odnose?

(Ilustracija: Pixabay)

Odluke ne smiju donositi tajkuni koji posjeduju jahte od 200 metara, privatne zrakoplove i raskošne rezidencije, sportske klubove i medijske kuće… No pitanje je li to danas postala utopija i fikcija koju je nemoguće ostvariti zbog snažne isprepletenosti i ovisnosti političara o financijskim lobijima

Žarko Delač

Žarko Delač

Najnovije poskupljenje goriva nametnuo je pitanje tko je u Ukrajinskom obrambenom ratu gubitnik ili jednostavnije rečeno – kome su nametnute sankcije? Osobito u kontekstu izjava čelnih ljudi jedne gospodarski snažne Njemačke koji kažu kako energetski snažno ovise o ruskom plinu i naftu. Stoga je iluzorno očekivati daljnje korake međunarodne zajednice s ciljem sprečavanja agresije na jednu neovisnu europsku državu.

Imajući ovu činjenicu u vidu očigledno su Ukrajinci kolateralne žrtve, a njihova iznenađenost ruskom okupacijom znak je njihove obavještajne slabosti i naivnosti koju sada skupo plaćaju. Nažalost, iz ove se situacije mogu povući još neke paralele i usporedbe osobito kada su nam dostupni podaci o brojnim ruskim tajkunima kojima se više manje plijeni imovina diljem svijeta. Velika većina od njih ogromno je bogatstvo stekla na preprodaji energenata što znači kako bi njihova cijena mogla biti znatno manja i dostupnija.

Korištenje ratne situacije za bogaćenje

I dok su s jedne strane pod financijskim blokadama, s druge strane koristeći ratnu situaciju njihovo se bogatstvo gomila. Pri tome političari nemaju ili ne smiju upotrijebiti mehanizme da tu situaciju konačno riješe u korist većine građana. Tako je nakon nezabilježenih profita farmaceutske industrije na red došla energetska djelatnost, ali ne smijemo smetnuti s uma i vojnu industriju.

Na pitanje ima li u svemu tome namjere i dogovorenih aktivnosti predstavnika pojedinih uskih skupina međunarodnih oligarha ne bi se trebao dugo tražiti odgovor. Zbog toga je jedino racionalno i učinkovito rješenje zadržavanja svjetskog poretka kakav nam je sada poznat da političari slobodno, bez ucjena i pritisaka donose rješenja u interesu većine svojih građana.

Odluke ne smiju donositi tajkuni

Odluke ne smiju donositi tajkuni koji posjeduju jahte i od 200 metara, privatne zrakoplove i raskošne rezidencije, sportske klubove i medijske kuće… No pitanje je li to danas postala utopija i fikcija koju je nemoguće ostvariti zbog snažne isprepletenosti i ovisnosti političara o financijskim lobijima. Prema sadašnjoj situaciji postoji nada da ukrajinski narod u tome uspije i obranom svoje zemlje raskrsti s vlastitim tajkunima i materijalistima koji ne prežu od ničega u pogledu svojih interesa.

Dapače, spremni su s tim ciljem izdati i svoju domovinu i narod. Zbog toga je situacija u Ukrajini vrlo zanimljiva jer može biti prekretnica u međunarodnim odnosima koju naši sadašnji svjetski financijski moćnici, unatoč silnim dolarima i bogatstvu, neće moći spriječiti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni