Može li odabir žanra biti uzrok prerane smrti glazbenika?

Može li odabir žanra biti uzrok prerane smrti glazbenika?

Unutar svakog žanra, uzrok ranije smrti značajno varira. Kenny je utvrdila da je glazbeni žanr u većoj mjeri povezan sa smrtnošću od primjerice spola i dobi, što ukazuje da njegov odabir ima vrlo jak utjecaj na način života glazbenika

Diana Theodora Kenny, profesorica psihologije i glazbe na Sveučilištu u Sydneyu, provela je statističko istraživanje o preranoj smrti među glazbenicima.

Njezini zaključci otkrivaju da glazbenici starijih žanrova, poput bluesa, jazza, countryja i gospela, žive dugo kao i ostali prosječni američki građani u tom periodu. Očekivani životni vijek za R & B glazbenike je nešto manji, a među ispitanim uzorkom najkraći je za one unutar novijih žanrova poput rocka, techna, punka, metala, rapa i hip hop-a.

Unutar svakog žanra, uzrok ranije smrti značajno varira. Kenny je utvrdila da je glazbeni žanr u većoj mjeri povezan sa smrtnošću od primjerice spola i dobi, što ukazuje da njegov odabir ima vrlo jak utjecaj na način života glazbenika, piše  Washington Post.

Ne iznenađuje da se istraživanjem zaključilo da su nesreće, poput automobilskih nesreća ili predoziranja, veliki uzrok prerane smrti, što čini gotovo 20 posto svih smrtnih slučajeva.

No vjerojatnije je da će nesreće uzrokovati smrt rock, metal i punk zvijezda, a oni su također podložniji samoubojstvima, dok gospel muzičari imali najnižu stopu samoubojstva.

Ubojstva čine 6 % smrtnih slučajeva, ali je ono uzrok smrti za čak pola rap i hip-hop glazbenika u ispitanom uzorku.

Stariji glazbeni žanrovi imaju različite uzroke smrti, dio ih umire zbog starije životne dobi, oko 17 % svih glazbenika umrlo je od srčanih problema, ali je ta brojka porasla na 28 % za blues glazbenike. Isto tako, oko 23 % glazbenika iz uzorka umrlo je od raka, što je manji postotak od onih u folk ili jazz glazbi.

Izvor: theconversation.com
Izvor: theconversation.com

 (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni