Može li EU opstati samo kao politička tvorevina?

Može li EU opstati samo kao politička tvorevina?

O tome koliko je Unija zaokupljena sama sa sobom govori i informacija kako su napravili online anketu s pitanjem želimo li promijeniti ili zadržati promjenu ljetnog i zimskog računanja vremena. Iako su europski službenici već davno trebali donijeti odluku o tome, dosjetili su se kako bi ipak bilo dobro konzultirati narod

Žarko Delač

Žarko Delač

Mjesecima dramatično najavljivano uvođenje Uredba o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom kretanju takvih podataka nije pojedincima u praksi donijelo nikakve značajne promjene. Stoga je jasno kako su mnogi profitirali nudeći predavanja, konzultacije i seminare posvećene toj temi. Iskreno bio sam na jednom takvom događaju i ostao negativno iznenađen njegovim sadržajem, načinom i svrsishodnosti. Pri tome činjenica kako ne možemo zaštiti svoju privatnost ako koristimo računala i mobitele kao da nikoga ne zanima. Naime, ovi elektronički uređaji, ukoliko su spojeni na internet, služe kao prislušni uređaji, skrivene kamere, a sadržaj je lako dostupan malo naprednijim informatičarima.

Ustvari za prave mahere mobitel ne treba niti biti spojen na internet mrežu kako bi poslužio za drastično narušavanje privatnosti. Jedini je lijek da se to izbjegne vađenje baterije a ne samo isključivanje uređaja! Zbog toga štiteći s jedne strane gromoglasno osobne podatke ništa, s druge strane ne poduzimamo kako bi ih zaštitili od daleko veće ugroze. Tu i tamo pojave se neke sporadične informacije o pojedinim proizvođačima mobitela za koje se sumnja da prikupljaju podatke o svojim korisnicima, ali se to opravdava informatičkim pogreškama i tehničkim propustima. Nažalost, to nisu slučajnosti i možemo slobodno reći kako svi možemo biti ili već jesmo pod budnim okom i paskom nekoga ili nečega. Ovisno o interesu i aktualnim potrebama predmet smo nadziranja i praćenja i tu nam ne mogu pomoći nikakve uredbe i direktive Europske unije.

Europska unija zaokupljena sama sobom

O tome koliko je Unija zaokupljena sama sa sobom govori i informacija kako su napravili online anketu s pitanjem želimo li promijeniti ili zadržati promjenu ljetnog i zimskog računanja vremena. Iako su europski službenici već davno trebali donijeti odluku o tome, dosjetili su se kako bi ipak bilo dobro konzultirati narod. Pitanje je samo zašto ne organiziraju referendum za daleko važnije i značajnije stvari od ipak jednog benignog problema i znanstveno lako dokazivog odgovora. Naslutiti možemo kako im je ipak draže vođenje politike u užem krugu i provođenje interesa manjine u što možemo svrstati masone, razne skupine i družbe te javno neeksponirane moćnike.

U tom kontekstu možemo promatrati i aktualni sukob s SAD-om i u Americi vrlo popularnim predsjednikom Trumpom čiji se svaki potez u Europi omalovažava. I to samo što želi Ameriku na prvom mjestu! A koliko je ipak ova velesila snažnija od EU tvorevine vidljivo je na aktualnom primjeru Turske. Uvođenjem carina i ekonomskim pritiscima Turska je valuta snažno devalvirala i turski gospodarski san, temeljen uglavnom na pomoći SAD-a, na velikom je ispitu. Stoga želimo li izgraditi snažnu i stabilnu Europsku uniju nije rješenje u uvođenju sitnih birokratskih poteza i glumatanja kako smo jedinstveni u različitosti. Potrebno je stvoriti u prvom redu zajedničku vojsku i obrambenu politiku, odrediti se prema migrantskoj krizi i učiniti sve kako bi gospodarstvo i poljoprivreda bili u fokusu europarlamentaraca. Pri tome ne mislim na pojedinačne koristi poput našeg predstavnika koji je donedavno bio u nadzornom odboru firme u vlasništvu jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj.

Naravno da ne smijemo smetnuti s uma i zaštitu okoliša i posustale pokrete zelenih koji sve manje i manje predstavljaju značajniji faktor na političkoj sceni i karti Europe. Ne podcjenjujući rad u udrugama »zelenih«, činjenica je ipak se za političkim stolom odlučuje i provode strateške odluke. Prema tome želi li se Europa iz Stare dame preobraziti u suvremenu i ozbiljnu svjetsku silu mora započeti s radikalnim promjenama i potezima. U suprotnom slijedi neizbježan rascjep i ponavljanje povijesti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni