MOST: Za projekt “Zagrebački Manhattan” nužno je mišljenje struke

MOST: Za projekt “Zagrebački Manhattan” nužno je mišljenje struke

Arhitektica i Mostova vijećnica Sandra Bartulović je istaknula kako je od devedesetih godina učestala praksa da vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj grada, bez suradnje sa strukom i javnošću

Most nezavisnih lista u četvrtak je na konferenciji za novinare u središnjici stranke u Zagrebu upozorio na netransparentnost projekta “Zagrebački Manhattan”.

Kako je rečeno, projekt nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom Zagreba, niti se njime poštuje spomenička vrijednost Zagrebačkog velesajma.

“Most nije protiv investicija i gradskog razvoja, ali ne na način kako to čini gradonačelnik Milan Bandić. Ono što je posebno sporno je da tvrtka za koju se vežu kontroverze radi sličan projekt i u Beogradu, a vidimo da je trenutno u Zagrebu na snazi copy/paste ponašanje”, istaknuo je Vedran Jerković, voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo. Dodao je kako očekuje da i oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini digne svoj glas protiv ovoga projekta.

„Na Skupštini je usvojeno osnivanje ustanove Sportski objekti d.o.o. Ponovno imamo kontroverzni projekt te ponavljam pitanje gdje je i što radi oporba u Skupštini?”, rekao je Jerković.

Arhitektica i Mostova vijećnica mjesnog odbora Maksimirska naselja Sandra Bartulović je istaknula kako je od devedesetih godina učestala praksa da vladajuća politika u sprezi s kapitalom određuje razvoj grada, bez suradnje sa strukom i javnošću.

„Prostor grada ne sagledava se kao cjelina koja se treba razvijati planski, gdje svi zahvati u gradu imaju međusobnu poveznicu, nego se provode zahvati kojima se stihijski zadire u gradski prostor. Trenutno se zahvati vrše točkasto, izolirano bez temeljitog planiranja razvojne infrastrukture koja bi podržavala takve projekte“, istaknula je Bartulović. Spomenula je primjer Beča, gdje urbanističke službe rade dugotrajne, temeljite i multidisciplinarne procese kako bi se grad razvijao kvalitetno i planski, a u te procese uključena je javnost uz medijaciju struke.

„Bilo bi zanimljivo čuti je li pri osmišljavanju ovog projekta naš glavni projektant i urbanist Milan Bandić tražio savjet i stručnu ekspertizu Geološkog instituta s obzirom da je to područje vodonosni teren s pitkom i terminalnom vodom, a samim time i vrlo zahtjevan po pitanju stabilnosti i opasnosti od potresa“, rekla je Bartulović.

Naglasila je kako se pokazalo da su svi zahtjevi i insistiranja struke pri planiranju projekta pogaženi. Naime, po prvim naznakama prostornog planiranja temeljem predočenih skica koje je uz poziv arhitektima za sudjelovanje u javnom natječaju objavljenom 23. ožujka 2019. godine dao investitor iz Dubaija jasno je da se ne poštuju zagrebački GUP ni spomenička vrijednost Velesajma. Stoga se već sad aktivnosti ne provode u skladu s trenutno važećim prostorno-planskim i projektantskim procedurama.

„Bojimo se da su naše sumnje opravdane kako će doći do uništavanja javnog dobra, gradskog zemljišta koje je namijenjeno za sport, rekreaciju i objekte rađene za tu namjenu“, rekla je Bartulović.

Saborski zastupnik Marko Sladoljev upozorio je i da je maksimirski stadion u raspadu. „Prije dva dana sa stadiona Maksimir je pala staklena ploča i Dinamov stadion nije samo estetski, nego i sigurnosni problem“, istaknuo je Sladoljev. Dodao je kako se procjenjuje da je do sada u maksimirski stadion uloženo oko 100 milijuna eura, a za taj iznos mogla su se napraviti dva funkcionalna stadiona.

„Pozivam i gradonačelnika Bandića, koji je počasni predsjednik Dinama i sam klub Dinamo da objave troškovnik koliko je novaca utučeno u stadion jer je to novac građana. Nikako nije riješenje koje pokušava progurati gradonačelnik da se iznad sjeverne i zapadne tribine radi krov. Jer, krov se ne radi ako kuća nije čvrsta, ako se urušava pa će se ponovno utući stotine milijuna kuna. Smatramo da Zagreb i Dinamo moraju imati stadion, ali rješenja koje gradonačelnik nudi ne samtarmo adekvatnim, istaknuo je Sladoljev.

Ivana Vranješ