Most: Teritorijalni ustroj ne dopušta da iskoristimo sve učinke EU članstva

Most: Teritorijalni ustroj ne dopušta da iskoristimo sve učinke EU članstva

“Ograničavajući faktor županije jest da nemamo slobodu kreiranja regija onako kako bi bilo najpovoljnije za regionalni razvoj Hrvatske, stanovništvo i gospodarski razvoj“, istaknula je Čikotić

Zastupnici Mosta nezavisnih lista u četvrtak se u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare osvrnu se na novu podjelu Hrvatske, odnosno na nove statističke regije.

U Mostu smatraju da novi prijedlog NUTS 2 regija pokazuje da postojanje ovakvih županija ograničava korištenje EU fondova.

Saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako je tijekom rasprave o novoj statističkoj podjeli Hrvatske koja je osnova za korištenje EU fondova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla da neće biti posebnog operativnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem. Panenić smatra da time nestaje Projekt Slavonija. Saborska zastupnica Sonja Čikotić naglašava da je postojanje županija ograničavajući faktor u osiguranju najpovoljnijih rješenja za korištenje EU fondova, ali i za ujednačeni regionalni razvoj.

„Ministrica Žalac je izjavila da Vlada ima samo namjeru jačanja županija, a da novi teritorijalni ustroj uopće ne razmatra. Županije nisu ostvarile brojne povjerene zadaće. Danas smo svjedoci nejednakog obrazovnog sustava, nejednakog zdravstvenog sustava, dostupnosti zdravstvene skrbi te u više od deset godina županije nisu odgovorile na pitanje gospodarenja otpadom. Znači, ograničavajući faktor županije jest da nemamo slobodu kreiranja regija onako kako bi bilo najpovoljnije za regionalni razvoj Hrvatske, stanovništvo i gospodarski razvoj“, istaknula je Čikotić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni