Most: Smanjenje pronatalitetnih mjera je ideološki motivirano

Most: Smanjenje pronatalitetnih mjera je ideološki motivirano

Povratak više od 6000 djece roditelja odgojitelja u dječje vrtiće dovest će do nedostatka vrrićkih kapaciteta, upozoravaju Mostovci

Klub gradskih zastupnika Mosta danas se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na ukidanje mjere roditelj odgojitelj, ali i na smanjivanje naknade za novorođenčad.

Gradski zastupnik Lovro Marković je istaknuo kako obje mjere nemaju razumske argumente, već da su ideološki motivirane. Ustvrdio je da nije provedena analiza o demografskim i ekonomskim učincima mjere roditelja odgojitelja.

„Odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju ove mjere će doživjeti fijasko”, rekao je Lovro Marković.

Ukazao je da se od iduće jeseni više od 6000 djece roditelja odgojitelja s ukidanjem mjere vraćaju u dječje vrtiće te je dodao da će imati prednost pri upisu jer dolaze iz višečlanih obitelji, dok će druga djeca zbog nedostatnih kapaciteta ostati bez vrtićkog smještaja.

Naglasio je da će prema izračunu povratak preko 6000 djece u vrtiće koštati oko 180 milijuna kuna.

„Ova mjera nakon ukidanja zadržava trošak od oko 300 milijuna kuna”, zaključio je Marković.

 Most je predstavio i nacrt prijedloga za mjeru roditelj odgojitelj koji je uputio u javno savjetovanje. Roditeljima koji žele omogućio bi se model prelaska na pola radnog vremena. U slučaju gubitka posla mogli bi se vratiti na punu mjeru dokle god ispunjavaju uvjete.

„Na temelju ovog modela mi predviđamo uštede od 36 milijuna kuna u ovoj godini i pad ispod 400 milijuna troška od ukupne mjere roditelj odgojitelj u razdoblju od dvije godine”, rekao je Marković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni