Most predlaže obnovu Donjeg grada po uzoru na Beč

Most predlaže obnovu Donjeg grada po uzoru na Beč

Naglasio je kako je obnova Zagreba i njegove jezgre Donjeg grada sigurnosno pitanje svih građana Zagreba

Kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot u ponedjeljak je, na godišnjicu zagrebačkog potresa, na Zrinjevcu istaknuo kako je koncept obnove Zagreba nakon potresa pogrešan te je predstavio prijedlog obnove Donjeg grada po uzoru na Beč.

Naglasio je kako je obnova Zagreba i njegove jezgre Donjeg grada sigurnosno pitanje svih građana Zagreba.

„Godinu dana od potresa obnova se nije makla s mrtve točke, a građani se sve više iseljavaju iz potresom pogođenih objekata”, upozorio je Troskot. Naglasio je da su razlozi nepokretanja obnove prvenstveno financijske prirode, Dodao je da bi cjelovita obnova konstrukcije u svim zgradama koštala oko 97,5 milijardi kuna.

„Možemo zahvaliti HDZ-u i platformi Možemo koji su izglasali Zakon o obnovi koji je kao takav neprovediv, a glavni je razlog tome što nitko nije pogledao što može, a što ne financirati Fond solidarnosti”, rekao je Troskot. Pojasnio je kako se Fond solidarnosti ne smije se koristiti za ojačavanje konstrukcije, koje je propisano Zakonom o obnovi, a Grad Zagreb je u dugovima.

Ustvrdio je kako je nužnost da se javnim ustanovama postavi ojačana konstrukcija. “U protivnom ćemo kod sljedećeg potresa imati puno žrtava, pogotovo u školama i bolnicama”, tvrdi Troskot.

Zaštita povijesnog dijela Zagreba

Kad je riječ o konceptu obnove Donjeg grada po uzoru na Beč, u Mostu tvrde da je riječ o dugoročnom i ekonomski isplativom rješenju za stanovnike oštećenih zgrada, a taj koncept bi pokrenuo i snažan ekonomski potencijal Zagreba i zaštitio povijesni izgled Donjeg grada.

„To je model ostavljanja tradicionalnog urbanističkog stila, a na taj postojeći stil dograđivali bi se katovi”, pojasnio je Troskot. Naglasio je da bi se u razgovoru sa stručnjacima konzervatorima i urbanistima išlo u pojedinačnu valorizaciju objekta unutar Donjeg grada, a oni bi odredili koji se objekt smije rušiti, koji ne te koje se intervencije i preinake smiju raditi. Troskot je rekao da transparentna obnova zahtjeva i kreiranje digitalne karte na kojoj će se vidjeti koje se zgrade mogu ukloniti, kod kojih se mora čuvati pročelje, a koje se mogu nadograditi.

Naglasio je kako bi drugi korak u suradnji sa stručnjacima bila izmjena GUP-a ,gdje bi se omogućila dodatna vrijednost zgrada povećanjem izgrađenosti na više katova i etaža, a ta nadogradnja katova na postojeći urbanistički stil, kako je rekao, privukla bi investitore koji bi isfinancirali cijeli projekt.

„Ovakav projekt u EU-u je poznat kao zajednica investitora i suvlasnika i ekonomski je isplativ pristup”, rekao je kandidat za gradonačelnika. Naglasio je kako postoji korist za suvlasnike od ovog projekta, jer bi dobili stanove s novim standardima stanogradnje u pogledu mehaničke stabilnosti, otpornosti i porotupožarne zaštite.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni