Most pozvao Zagrepčane na javni prosvjed protiv izmjena GUP-a

Most pozvao Zagrepčane na javni prosvjed protiv izmjena GUP-a

Saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović poručio je da samo građani javnim prosvjedom mogu zaustaviti suludu politiku te tako spasiti Hipodrom i Zagrebački velesajam

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u četvrtak je u Hrvatskom saboru održao konferenciju za novinare pod nazivom „Hipodrom i Zagrebački velesajam su javno dobro, a ne poligon za privatne interese”.

Kako je rečeno, Most se protivi izmjeni Generalnog urbanističkog plana i zalaže za ponovnu javnu raspravu koja bi uključila i struku.

„Ovim putem pozivamo građane grada Zagreba, ali i sve naše članove i simpatizere da 10. srpnja ispred Gradske skupštine izraze nezadovoljstvo izmjenama GUP-a koje su se dogodile bez javne rasprave i suglasnosti struke. Pozivam i sve zastupnike Gradske skupštine, ali i vijećnike Gradskih četvrti da glasaju protiv izmjene GUP-a. Mislim da se pritiskom može nešto učiniti“, rekao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

Arhitektica i Mostova vijećnica Mjesnog odbora Maksimirska naselja Sandra Bartulović osvrnula se na izmjenu GUP-a sa stajališta struke za koju kaže da je po ovom pitanju zanemarena.

„Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu apsolutno su protiv ovakvog donošenja GUP-a. Naime, 2017. godine pokrenuta je javna rasprava s ciljem izmjena i dopuna GUP-a i dokument koji je ovih dana došao na klupe vijeća gradskih četvrti, a 10. srpnja će doći i u zagrebačku Gradsku skupštinu trebao bi biti rezultat takve rasprave. Međutim, odmiče se od javne rasprave i u njega su kao kukavičje jaje ubačeni prostori od javnog značaja za naš grad – Zagrebački velesajam i Hipodrom, koji nisu bili tema javne rasprave“, istaknula je Bartulović.

Dodala je da prema Zakonu o prostornom uređenju prostori za prostore od važnosti potrebna javna rasprava u koju je uključena i struka.

“Navodi gradonačelnika Milana Bandića da će se javnost uključiti u raspravu nakon donošenja GUP-a ne drže vodu, jer je to protivno zakonskim okvirima. Prostorni plan Grada Zagreba je plan koji je iznad Generalnog urbanističkog plana i po njemu je prostor Hipodroma vrijedan krajolik koji ima određene faktore zaštite. Po predviđenom GUP-u svi su faktori zanemareni”, upozorila je Bartulović. Istaknula je kako struka pruža ruku suradnje te je pozvala da se uvaži mišljenje struke.

„Kako se može opisati upravljanje gradom, gdje se uporno ignoriraju strukovne udruge arhitekata i urbanista, gdje se ignorira mišljenje javnosti i ne poštuju zakonske procedure? Je li to krak civilizacije i početak divljaštva? Možda ovdje pomogne Ministarstvo uprave slijedom primjera istočnih susjeda te ukine udruge i ušutka struku“, izjavio je saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović.

Poručio je da samo građani javnim prosvjedom mogu zaustaviti suludu politiku te tako spasiti Hipodrom i Zagrebački velesajam.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni