MOST odlučuje o pobjedniku izbora, Bandićeva koalicija osvojila dva mandata

MOST odlučuje o pobjedniku izbora, Bandićeva koalicija osvojila dva mandata

„Ovo nije pobjeda niti jedne političke stranke. Danas su građani pokazali do čega im je stalo, a to su promjene. Obećavamo – nećemo izdati vaše povjerenje. Danas je jedinstvena prilika za nešto kvalitetno, veliku promjenu“, kazao je Petrov u obraćanju u izbornoj noći

Nakon obrađenih nešto više od 99 posto biračkih mjesta Domoljubna koalicija osvojila je 59 zastupničkih mjesta uključujući tri mandata osvojena glasovima dijaspore, dok koalicija Hrvatska raste ima 56 zastupnika, s kojima koalira IDS s osvojenih 3 mandata, pa su rezultati potpuno izjednačeni.

Treća najjača stranka i najveće iznenađenje izbora je Most nezavisnih lista, koji su osigurali 19 saborskih mandata pa se bez njih neće moći formirati Vlada.

Najviše preferencijalnih glasova u redovima Domoljubne koalicije dobio je Željko Reiner – 37,57 posto, a slijede ga predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Damir Krstičević i Miroslav Tuđman, dok je u koaliciji Hrvatska raste dobio predsjednik SDP-a Zoran Milanović 54,39 posto – a slijede Ante Kotromanović, Ranko Ostojić i Boris Lalovac.

Čelnik Mosta nezavisnih lista u 10. izbornoj jedinici bio na posljednjem, 14. mjestu, ali ulazi u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima osvojio ih je čak 59,70 posto. Na listama Mosta najviše preferencijalnih glasova, iza Bože Petrova, dobili su Drago Prgomet i Stipe Petrina.

U I. Izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba koalicija predvođena SDP-om osvojila je 38,03 posto glasova, a slijedi ‘desna’ skupina stranaka s 26,14 posto. MOST je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat s 18,38 posto glasova.

„Pobijedili smo na parlamentarnim izborima, i ova je pobjeda točka na ‘i’ svih naših pobjeda. Dvije trećine građana odlučilo se za promjene i nemoguće je da oni drugi traže novi mandat“, poručio je u nedjelju navečer predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

S druge strane, Zoran Milanović je pozvao MOST na suradnju.

„Hrvatska je danas organiziranija i bolja država nego ikada u 25 godina. To je rezultat ove vlade, moje vlade, mandat je završio. Hoćemo još. Želimo služiti narodu. Onima koji su dobre vjere pozivam da nam se pridruže u razgovorima već od sutra. S dobrom vjerom prema svakome, sa zlobom prema nikome, pozivam one koji Hrvatskoj žele dobro, odgovorne reforme jer riječ je o jako osjetljivim stvarima koje ne stanu u pet točaka. Radi se o stotinama točaka i jednom srcu, srcu Hrvatske“, rekao je Milanović.

Reforme javne i lokalne uprave, reforme pravosuđa, reforme poreznog sustava, reforme monetarnog sustava i najvažnije – poticanje konkurentnosti našeg gospodarstva su pitanja na kojima će MOST inzistirati u pregovorima, kazao je predsjednik Božo Petrov.

„Ovo nije pobjeda niti jedne političke stranke. Danas su građani pokazali do čega im je stalo, a to su promjene. Obećavamo – nećemo izdati vaše povjerenje. Danas je jedinstvena prilika za nešto kvalitetno, veliku promjenu“, kazao je Petrov u obraćanju u izbornoj noći.

Milan Bandić i  njegova stranka Bandić Milan 365, koja uz još 13 stranaka čini Koaliciju rada i solidarnosti, osvojila je dva mandata, no zagrebački gradonačelnik je najavio kako neće ići u Sabor jer iako “cijeni svaku fotelju” više voli “praktično delati”, pa će u saborske klupe navjerojatnije Sandra Perković i Anita Zelić iz Novog vala.

Nikad neizvjesniji izbori ovog puta nisu završili u izbornoj noći, a čini se kako ćemo konačni sastav Vlade saznati tek za nekoliko dana. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni