Mornar najavio uvođenje prijemnih ispita za pojedine srednje škole

Mornar najavio uvođenje prijemnih ispita za pojedine srednje škole

U HRT-ovoj emisiji A sada Vlada rekao je da će se srednje škole moći same zaštititi od »neznalica« jer će imati mogućnost autonomnog odlučivanja o tome koliki će im biti bodovni prag za upis

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar danas je u emisiji HRT-a najavio promjenu kriterija za upis u srednje škole, kao i mogućnost da se u nekima od njih uvede prijemni ispit. Dodao je kako će se prijamni ispiti dopustiti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. gimnaziji u Zagrebu. U HRT-ovoj emisiji A sada Vlada rekao je da će se srednje škole moći same zaštititi od »neznalica« jer će imati mogućnost autonomnog odlučivanja o tome koliki će im biti bodovni prag za upis. Također je najavio da će se jače vrednovati i rezultati s natjecanja.

Mornar je uvjeren da se u našim školama i dalje »uči napamet«, te je rekao kako treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema »problemskom učenju« i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

»’Bolonja’ je dobra stvar, ali je loše provedena«, ocijenio je ministar.

»Studij treba skratiti, kako bi što više djece završilo tri godine fakulteta, a da oni kvalitetniji, njih oko 50 posto – idu dalje. U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo«, dodao je. Studij ne smije biti socijalno utočište, naglasio je ministar Mornar. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni