MORH nezadovoljan remontom MIG-ova i traži uklanjanje nedostataka

MORH nezadovoljan remontom MIG-ova i traži uklanjanje nedostataka

Na otklanjanju uočenih nedostataka uključeni su i dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi na čelu s njihovim šefom testnih pilota koji su također ovih dana došli u Hrvatsku

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske jučer je priopćeno da će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa Mig-21, zrakoplove od ukrajinske strane u potpunosti preuzeti tek po dovršetku svih ispitivanja i otklanjanju uočenih nedostataka.

Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a Ministarstvo obrane neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21, poručuju iz MORH-a

Za kašnjenje u isporuci bit će, za svaki pojedinačni zrakoplov, obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova – Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.

Od ugovorenih ukupno 12 borbenih zrakoplova, njih je sedam dosad pristiglo u Republiku Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda tzv. „kockice“ i pet kupljenih od ukrajinske strane), od kojih je jedan zrakoplov Ministarstvo obrane preuzelo i uvelo u operativnu uporabu u Oružanih snaga RH. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi koji se, prema ugovoru, nisu obavljali u Odesi već su i bili planirani u Republici Hrvatskoj (probni letovi pri nadzvučnim brzinama te ispitivanje radarskog sustava).

Na otklanjanju uočenih nedostataka uključeni su i dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi na čelu s njihovim šefom testnih pilota koji su također ovih dana došli u Hrvatsku, a rade temeljem rezultata testiranja koje provode stručnjaci i probni piloti iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci odnosno 200 sati naleta.

Ministarstvo obrane je očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega MORH izražava nezadovoljstvo. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a Ministarstvo obrane neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni