Montažne stube povezale Stross s Parkom Bele IV.

Montažne stube povezale Stross s Parkom Bele IV.

Foto: Bojan Mrđenović

Otvorenjem montažnih stuba koje povezuju jednu od najljepših zagrebačkih šetnica, popularno zvani Stross i Park Bele IV. ( Vranicanijevu poljanu) građani su se u subotu mogli upoznati s međunarodnim projektom Actopolis. Transnacionalni umjetnički laboratorij ima za cilj dijeljenje iskustva i zajedničko razvijanje umjetničkih, urbanističkih i aktivističkih alata, a povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb.

Autor rada “Povezivanje/ Connecting”, aktivist i prostorni analitičar Sasa Šimpraga ovim je stubama stvorio pješačku zonu između te dvije nepovezane cjeline. “Lansiranjem ideje povezivanja upravo na tome mjestu, mogućnost pješačke komunikacije nastoji se učiniti vidljivom kako bi danas-sutra tamo možda došlo neko malo i nenametljivo stubište, oblikovano posebno za tu lokaciju. Pritom je imperativ očuvati i ne u bitnome remetiti povijesni bedem, a takva su rješenja svakako moguća”, naglasio je Šimpraga.

Šimpraga je prvi u nizu umjetnika koji će svojim radovima obilježiti zagrebački dio međunarodnog projekta Actopolis. Slijede Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune G. (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) i Tonka Maleković, a kustosica je arhitektica Ana Dana Beroš. Projekt je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann. (zg-m)