Monografija i prigodna izložba slika Stjepana Katića

Monografija i prigodna izložba slika Stjepana Katića

U prigodi predstavljanja likovne monografije o opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika slikara Stjepana Katića, Hrvatski suvenir, autorice Sendi Katić u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu otvorena je i prigodna izložba njegovih novih slika.

Slikar Stjepan Katić, samozatajni stvaralac, zaljubljenik u umjetnost, u slikarstvo, predstavlja se novim ciklusom akrila na platnu i pločama različitih formata (80 x 80, 100 x 70 i 125 x 60 cm). Ciklus je nastao tijekom prošle godine u slikarevom ljetnom atelijeru u Ninu, u kasno ljeto.

Motivi su najčešće pejsaži, ružini grmovi te više ninskih motiva s brodicama.

Stjepan Katić za ovu prigodu govori: »To su gusti namazi akrila, više kolora nego do sada, otvorenije nego prije, više slobode pri radu, naravno i zadovoljstva, a radio sam onako baš kako osobno želim i osjećam…«

O motivima Stjepana Katića valja napomenuti kako su njegovi akrili obilježeni posebnom atmosferom koja natkriljuje cvjetove, atmosferom odmjerene i profinjene simbolike, izrazitim vitalitetom, pa i prikrivenom tajanstvenošću.

Mnoštvo crvenkastih, bijelih cvjetova poput usplahirenog roja leptira leprša tiho, gotovo nečujno sredinom dana. Čuje se nježna glazba lepeta njihovih krila.To je priča o fragilnom svijetu cvijeta i leptira. Zapis o ljepoti kratkoga trajanja.

S druge strane, slikar tretira temu krajobraza pomalo se primičući apstrakciji, u prvi plan stavljajući stanoviti nemir, a priroda diše. Snažnim potezima slikarima kreira svijet koji se mijenja ili se već promijenio a da mi nismo toga svjesni.To je volumen vibrantnih događaja, promjenljiv i nestalan.

Katić predstavlja snažan slikarski ciklus,iznimnog kolorizma, odlučnih gesti s motivima koji ga okružuju – kontinent i more, istražujući njihove nepotrošive mogućnosti, stvarajući zaokruženi autorski opus.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni