Mom prijatelju – tehnologu

Mom prijatelju – tehnologu

Foto: Prof. Juraj Božičević na konferenciji CROSS-a

Teško je kazati koja je od aktivnosti prof. J. Božičevića bila najvažnija za ovaj prostor. Ali u najužem krugu tih uspješnih djelatnosti je sigurno bilo njegovo vođenje Tehnologijskog vijeća kojeg je osmislio na početku 21. stoljeća. Rad Vijeća rezultirao je mnogim korisnim projektima u poboljšavanju gospodarske slike Hrvatske

Igor_Catic_knjiga2Ovaj Portal je dostojno obavijestio javnost o trajnom odlasku iz naše sredine jedne istinske znanstvene osobnosti, prof. J. Božičevića. Među bezbrojnim područjima djelovanja, prof. J. Božičević je u posljednjem razdoblju svog uspješnog života pisao vrlo zanimljive priloge i za ovaj portal. U kojima je obnavljao naše sjećanje na akcije koje su već odavno poduzete, ali ni do danas nisu riješene. Poput tekstova o Luci Rijeka.

Osjećam potrebu da s čitateljima ovog Portala podijelim svoja sjećanja na mog dragog Prijatelja.

Godine 1954. prof. Juraj Božičević i ja upisali smo Tehnički fakultet. On elektrotehniku, a ja strojarstvo. Dakle generacija smo. Družili smo se tijekom tog dugog razdoblja. Posebno posljednja dva desetljeća, vrlo intenzivno.

Najprije ono, što mi se čini da je najvažnije za njega. Ako je tehnologija sveobuhvatna znanost o isprepletenosti tehnike, gospodarstva i društva, onda je prof. J. Božičević bio tehnolog. Ne poznajem nikoga na ovim prostorima koji je tako uspješno okupljao na pojedinim zadacima tehničare te znanstvenike i stručnjake s područja društveno-humanističkih znanosti. Da pomognu objektivno sagledati ono što tehničari žele načiniti ili uspješno riješiti. I to dugo ne će to tako djelotvorno nikome uspjeti.

Nemoguće je nabrojiti gdje je sve prof. Juraj Božičević bio društveno angažiran. Izdvojit ću samo dva područja na kojima smo surađivali. Krajem devedesetih organizirao je seriju tribina pod nazivom »Od čega će Hrvatska živjeti«. Svi sudionici dali su bolje odgovore na to pitanje, od svih dosadašnjih strategija. Osobno, imao sam čast biti među predavačima. Ali i pomagati prof. J. Božičeviću savjetima pri izboru tema i predavača.

Teško je kazati koja je od njegovih aktivnosti bila najvažnija za ovaj prostor. Ali u najužem krugu je tih uspješnih djelatnosti sigurno bilo njegovo vođenje Tehnologijskog vijeća kojeg je osmislio na početku 21. stoljeća. Rad Tehnologijskog vijeća rezultirao je mnogim korisnim projektima u poboljšavanju gospodarske slike Hrvatske.

I na kraju, sjećam se našeg zadnjeg susreta. Bilo je to 27. siječnja 2016. Kada se obilježavalo 25 godina vrlo uspješnog rada Hrvatskog društva za sustave, poznatijeg pod složenom kraticom CROSS i njegovu 80. obljetnicu života. Bio sam pozvani autor. Održao sam predavanje o njemu tako dragoj temi: Primjena opće teorije sustava u kulturologiji. Započeo sam predavanje s posvetom mom dragom prijatelju, tehnologu prof. J. Božičeviću.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni