Molitva za Marylin Monroe

Molitva za Marylin Monroe

Njen je život bio nestvaran isto kao i jedan san.

„To što jeste, Božji je dar vama;

Ono što ćete postati, jest vaš dar Bogu“.

  (nepoznati autor)

Ernesto Cardenal (1925.), nikaragvanski pjesnik i učenik Thomasa Mertona, 1965. godine zaređen je za svećenika i borio se protiv oligarhija i krvoločnog nikaragvanskog diktatora Anastasija Somoze kroz svoj crkveni rad tako da je uskoro proglašen odmetnikom. Njegova djela spadaju u sam vrh južnoameričke poezije dvadesetog stoljeća, a bio je nominiran i za Nobelovu nagradu. Razočaran prevrtljivošću dojučerašnjih boraca za slobodu naroda koji su i sami počeli osnivati svojevrsne diktature na tlu Južne Amerike čim su stupili na vlast, povukao se iz javnog djelovanja, iako putuje čitajući svoju poeziju u crkvama uz pratnju glazbe, ne samo u Južnoj Americi, nego i u Europi, tako da je u ljeto 2009. bio u Njemačkoj.

Prvu je od mnogih pjesničkih zbirki Hora cero (Nulti sat), objavio 1956. Njegovo najopsežnije djelo, Cántico Cósmicoiz 2002., epska je sinteza teologije i znanosti, kao i politike. Pjesma Oración por Marilyn Monroe / Molitva za Marylin Monroe, komadić je iz njegove poeme Quetzal, Rođen iz pepela.

Gospode, primi ovo dijete cijelom svijetu znano po imenu Marilyn Monroe, iako to uistinu nije njeno pravo ime (ali Ti poznaješ njeno pravo ime, ime siročeta silovanog u devetoj godini i trgovkinje koja se pokušala ubiti u šesnaestoj) i koja sada dolazi pred tebe bez ikakvog make-upa, bez svojeg agenta za odnose s javnošću, bez fotografa i bez potpisanih autograma, poput usamljenog astronauta suočenog s galaktičkom noći.

Još kao mlada sanjala je sebe golu u crkvi (kako piše u TIME magazinu) pred prostrtim mnoštvom pognutih glava i morala je hodati na prstima kako ne bi uznemirila glave.

Poznaješ naše snove bolje od psihijatara. Crkva, kuća pećina, sve je to sigurnost majčinih njedara ali ima tu još nešto više od toga…

Te glave predstavljaju njene obožavatelje, to je jasno (gomila glava u tami i zraka probijajuće svjetlosti). Ali hram nisu studiji 20th Century Foxa.

Hram – od mramora i zlata – hram je njenog tijela gdje Sin čovječji sa bičem u ruci istjeruje mjenjače novca 20th Century Foxa koji su Tvoju kuću molitve pretvorili u lopovsku izbu.

Gospodine, u ovom svijetu kontaminiranom grijehom i radioaktivnošću sigurno nećeš biti strog prema njoj koja je samo jedna mala prodavačica.

Ona je poput svih djevojčica sanjala kako će postati filmska zvijezda. I njen san je postao stvarnost (ali ona koja živi u Technicoloru). Ona je samo glumila po scenariju koji smo joj dali. – Scenariju naših osobnih života – a to je bio jedan apsurdni scenarij.

Oprosti joj Gospode i oprosti nama ostalima zbog našeg 20th Centuryja, zbog te Super-kolosalne produkcije na kojoj smo svi radili. Gladovala je za ljubavi a mi smo joj ponudili sredstva za smirenje. Za njenu tugu, zato što nismo sveci predložili smo psihoanalizu.

marylin_monroe_sesirSjeti se Gospode njenog rastućeg straha od kamere i njenog zaziranja od šminke – inzistiralo se na šminkanju po svakoj sceni – i kako je njen užas rastao sve veći i kako je sve više kasnila u studije. Poput svake prodavačice u dućanu ona je sanjala postati zvijezdom kinematografa. I njen je život bio nestvaran isto kao i jedan san interpretiran i arhiviran od psihijatra.

Njene su romanse bile poljubac sa zatvorenim očima a kada bi otvorila oči našla bi se pod reflektorima i onda bi ugasili reflektore! Skinuli bi zatim oba zida sobe (bila je to filmska scenografija) u međuvremenu bi redatelj odšetao s notezom u ruci jer scena je već bila snimljena.

Ili poput plovidbe na jahti, poljupca u Singapuru, plesa u Riju primanja u zdanju vojvode i vojvotkinje od Windsora viđena u uskoj sobi njenog bijednog apartmana.

Film je završio bez posljednjeg poljupca. Našli su je mrtvu s rukom na telefonu.

A detektivi nisu mogli otkriti koga je to htjela nazvati. Bila je…poput nekog tko je izabrao jedini prijateljski glas i čuje samo onaj snimljen na kazeti koji kaže: WRONG NUMBER.

IIi poput nekog ranjenog od gangstera koji poseže u grču za isključenim telefonom.

Gospode: Tko god je bio taj koga je željela nazvati, i nije ga zvala (možda je to bio nitko ili Netko čiji broj nije zapisan u telefonskom imeniku Los Angelesa) odgovori joj na poziv Ti!

ORACIÓN POR MARILYN MONROE. Autor: Ernesto Cardenal http://youtu.be/0BMXmkq6-Vs

Ivan Remeta – Johnny

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni