Molekule koje su promijenile svijet

Molekule koje su promijenile svijet

U Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” otvara se nova izložba pod nazivom “Molekule koje su promijenile svijet”. Izložbu je moguće pogledati od 1. lipnja do 23. listopada.

Izložba “Molekule koje su promijenile svijet” posvećena je molekulama koje su mijenjale naš život, kulturu i društvene tokove.

Ova je izložba posvećena molekulama koje su mijenjale naš život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoć stereoskopskog 3D-prikaza strukture molekula te dodatnih informacija prikazani su ne samo njihova izuzetno zanimljiva povijest, svojstva i upotreba već i česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića.

Neke od prikazanih molekula poput vode i ugljičnog dioksida postoje od samih geoloških početaka Zemlje, dok su druge poput polietilena i DDT-ja nastale u kemijskim laboratorijima. Neke imaju sasvim jednostavne strukture sastavljene tek od nekoliko atoma, a druge su toliko komplekse da su kemičarima trebale godine da ih priprave metodama kemijske sinteze. Ipak, svima je zajedničko da su mijenjale i još uvijek mijenjaju naš život, društvo, povijest te način na koji vidimo svijet i razmišljamo o njemu.

Dvije su molekule osobito utjecale na razvoj novih tehnologija koje mijenjaju svijet i imat će veliku ulogu u budućnosti, DNK i fuleren, čije je razumijevanje pokrenulo razvoj molekularne biologije i nanotehnologije.

Izložak Quintessence posvećen je DNK-u i njegovoj ulozi u genetici i nanotehnologiji, dok instalacija “Vidjeti nevidljivo” na interaktivan način prikazuje svijet nanočestica i nanomaterijala.

Prvi se put kao zvučna kulisa upotrebljavaju molekularne pjesme Thierryja Delatoura, kemičara koji transponira vibracije molekula u čujne frekvencije kako bismo mogli čuti nečujno – začuđujuće i ponekad neobično harmonične pjesme molekula.

Centralni dio izložbe čine 3D projekcije 25 molekula koje su utjecale ne samo na razvoj kemije i znanosti općenito, nego također na povijest i društvo, na razvoj civilizacije.

Projekt je koncipiran tako da popularizira kemiju i istovremeno prikaže na koji način su određena otkrića usmjeravala razvoj znanosti i društva. Uz projekcije molekula i osnovne podatke o molekularnoj strukturi, posjetitelj interaktivno bira i dodatne informacije o otkriću, povijesti, svojstvima i društvenom utjecaju pojedine molekule.

Izložba je namijenjena svima, ne zahtijeva predznanje, a zamišljena je kao inspirativni uvid u kemiju svima poznatih molekula. Istovremeno daje pregled važnih povijesnih događaja i društvenih promjena na koje je otkriće ili upotreba predstavljenih molekule utjecala. Stoga je izložba zanimljiva ne samo sa znanstvenog stajališta već i zato što stavlja kemiju u društveni kontekst.

Autorica izložbe je Ljiljana Fruk, doktorica kemije i znanstvenica koja proučava nanostrukture.  Dr. Fruk će u petak 3. lipnja u Tehničkom muzeju održati predavanje “Molekule i sav taj nano”.

Dostupna je i popratna mobilna aplikacija za iPhone i Android na hrvatskome, engleskom i njemačkom jeziku, izrađena upravo u povodu izložbe u Zagrebu.

https://itunes.apple.com/gb/app/molecules-that-changed-world/id1102745607
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.zkm.bild.molecules

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Više informacija na: Tehnički muzej “Nikola Tesla”, Savska cesta 18, Zagreb; 01/4844-050; info@tmnt.hr

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni