Molekula akrilonitrila predviđa izgradnju života na Titanu

Molekula akrilonitrila predviđa izgradnju života na Titanu

Molekula akrilonitrila koja bi mogla pomoći izgradnji izvanzemaljskog života prisutna je na Saturnovom mjesecu Titanu, javlja Science news. Riječ je o spoju koji predviđa stvaranje membranske strukture, te se nalazi u gornjoj atmosferi spomenutog mjeseca.

Dovoljan broj molekula akrilonitrila mogao bi napraviti oko 10 milijuna kuglica,  na Titanovoj površini.  Treba istaknuti i to, kako se na Zemlji se nalazi oko  milijun takvih bakterija po kubičnom centimetru vode u oceanima u neposrednoj blizini obale. Johnatan Lunine, planetolog smatra, kako je ovo pozitivna vijest za studije o životu na Titanu. Smatra, kako Titan, iako nema vodu, ima tekući metan, koji oponaša zemljin vodeni ciklus.  No, ipak nadodaje, kako bi ova temperatura pogodovala samo razbijanju spomenutih molekula.

Pred dvije godine, odnosno 2015. godine znanstvenici James Stevenson i Paulette Clancy izložili su ideju o načinu života u metanu.  Njihove računalne simulacije  su tada predvidjele, kako je moguće napraviti fleksibilne mjehure koji bi bili stabilni u tekućem metanu.  Na njihove riječi se nadovezao Ralph Lorenz sa  Sveučilišta Johns Hopkins.

Smatra, kako niti uz potvrdu reći kako se spomenuta molekula formira na Titanu, te da im u tome ne može pomoći više teleskop. Jedino što može im pomoći jest sonda, koja  bi trebala uzeti Titanove more kako bi otkrila strukture.

Ističe, kako nitko neće znati može li tekući metan preuzeti mjesto vode za podršku životu. Pritom konačno nadodaje:

“Da sam kladioničar, rekao bih da Titan nema život”, kaže. (Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni