Mohorovičić napokon dobio spomenik U Zagrebu

Mohorovičić napokon dobio spomenik U Zagrebu

(Foto: zagreb.hr)

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja ispred zgrade Državnoga hidrometeorološkog zavoda u parku Grič otkriven je spomenik hrvatskomu znanstveniku, geofizičaru, seizmologu i meteorologu Andriji Mohorovičiću po kojem je još 1970. nazvan krater na Mjesecu.

Spomenik su otkrili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i akademik Velimir Neidhardt.

Tomašević je rekao kako je u Zagrebu postavljen niz spomenika i spomen-obilježja značajnim osobama iz povijesnoga, političkog i kulturnog života Hrvatske i Zagreba, no manji broj ih je posvećen znanstvenicima.

»Svakako da je jedan od najznačajnijih hrvatskih znanstvenika svih vremena, uz Nikolu Teslu, Ruđera Boškovića, Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga, a koji dosad nije imao spomenik u Zagrebu zasigurno Andrija Mohorovičić. Zato mi je drago da danas na neki način ispravljamo tu nepravdu i da otkrivamo spomenik osobi koja je možda, govorimo li o znanstvenomu doprinosu, ponajviše proslavila ime Zagreba budući da je svoja najznačajnija znanstvena otkrića, za razliku od ranije spomenutih, ipak ostvarila u Zagrebu, u Hrvatskoj« , kazao je gradonačelnik Tomašević.

Ideja o spomeniku stara 15 godina

Dodao je kako je Gradska skupština jednoglasno donijela odluku o podizanju spomenika te da je novac za uređenje gornjogradskog parka po projektu arhitekta Marijana Hržića te za lijevanje i izradu postamenta za spomenik akademskog kipara Nikole Džaje, osigurao Grad Zagreb.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt je kazao da je danas veliki dan za Zagreb i Hrvatsku, naročito za Hrvatsku akademiju. Jer, u glavnome gradu spomenik je konačno dobio jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika koji je ime Zagreba i Hrvatske pronio širom svijeta.

Akademik Mirko Orlić, predsjednik Odbora za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću je rekao da se ideja rodila prije 15 godina na obilježavanju 150-te godišnjice rođenja velikog znanstvenika. Naglasio je da se činom podizanja spomenika na pravi način prepoznaje veličina i da se odaje priznanje Andriji Mohorovičiću, ali i gradu u kojem je radio i Domovini koju je iznad svega volio.

Andrija Mohorovičić (1857. – 1936.) je geofizičar svjetskog glasa, veliki hrvatski znanstvenik te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnih otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu. Po njemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet – Moho), krater na Mjesecu te asteroid u prostoru između Marsa i Jupitera. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni