Moguća cjelokupna obnova oštećenih visokoškolskih ustanova

Moguća cjelokupna obnova oštećenih visokoškolskih ustanova

Radovan Fuchs: “Predviđeno je oko 960 milijuna kuna za obnovu tih objekata, a tome treba pridodati i novac koji je predviđen za obnovu školskih objekata u Zagrebu i dvije županije”

Ivana Vranješ

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas su predstavljeni pozivi na dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine, visokoobrazobnih, znanstvenih te zdravstvenih ustanova na području Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije koje su pogođene potresom u ožujku.

Ministar graditeljstva Darko Horvat istaknuo je da je 26. siječnja Ministarstvo kulture i medija objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine vrijedan 116 milijuna eura.

Najavio je da se danas Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za obnovu infrastrukture i opreme u području obrazovanja čija je vrijednost 126 milijuna eura. Ministarstvo zdravstva pak objavljuje Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za vraćanje te uspostavljanje infrastrukture u području zdravstva vrijedan 141 milijun eura.

“Tokom tjedna objavit će se šest poziva čije je provedbeno tijelo Grad Zagreb. Pozivi su sada na verifikaciji u Ministarstvu te na njima intenzivno radimo”, rekao je Horvat. Naglasio je da dodijeljenih 5,1 milijardi kuna Europske komisije neće biti dovoljni za cjelovitu obnovu kulturne baštine, znanstveno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova na području Zagreba i dviju potresom pogođenih županija.

“Radi se intenzivno i na pripremi Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, gdje ćemo s aplikacijom pokušati osigurati još jedan izvor bespovratnih sredstava“, istaknuo je. Dodao je da je osigurano 200 milijuna dolara od Svjetske banke, a za obnovu će biti potrebna i sredstva državnog proračuna.

Prihvatljivi korisnici

Poziv Ministarstva kulture i medija predstavila je njegova čelnica Nina Obuljen Koržinek. Prihvatljivi korisnici sredstava su tijela javne uprave, ustanove kojima je osnivač država ili jedinice lokalne i područne samouprave , vjerske zajednice, ustanove i organizacije civilnog društva iz područja kulture, umjetnosti i medija.

Također će se i ograničeni broj višestambenih zgrada koje su zaštićene kao pojedinačno kulturno dobro obnavljati sredstva iz Fonda solidarnosti, iako je namijenjen prvenstveno javnom sektoru.

Što se tiče poziva za obnovu visokoškolskih ustanova, prvenstveno se misli na Sveučilište u Zagrebu i njegovu infrastrukturu.

“Predviđeno je oko 960 milijuna kuna za obnovu tih objekata, a tome treba pridodati i novac koji je predviđen za obnovu školskih objekata u Zagrebu i dvije županije. Za te objekte su izdvojeni pozivi, a to je oko 1,2 milijarde kuna”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Dodao je da kod visokoškolskih ustanova postoji mogućnost i cjelovite obnove, ne samo dovođenje objekta u prvobitno stanje, nego i njegovo ojačanje te rekonstrukcija unutrašnjeg dijela objekta.

Na poziv Ministarstva zdravstva za dodjelu novca za obnovu mogu se javiti kliničke bolnice, klinički bolničku centri i domovi zdravlja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni