Mogu li računala potpuno zamijeniti novinare i pisce?

Mogu li računala potpuno zamijeniti novinare i pisce?

Začetnici takve ideje uvjereni su da nitko neće ostati bez posla, već suprotno. Roboti će pisati vijesti na kojima nitko ne želi raditi, a koje su potrebne, poput ekonomskih izvještaja

Stručnjaci tvrtke Automated Insights stvorili su skup uputa i pravila koji omogućavaju računalima da stvaraju „novinarske“ članke na temelju dostupnih podataka. Neki od tih algoritama navodno mogu stvoriti vrlo kvalitetne tekstove za koje biste pomislili da ih je napisala stvarna osoba.

„Naš voditelj voli reći da stari model podrazumijeva pisanje članka s nadom da će ga pročitati milijun ljudi, a naš novi model znači da ćemo stvoriti milijun tekstova za koje znamo da će ih gotovo većina pročitati, jer svaka od tih priča može biti ciljano prilagođena svakom pojedincu“, objasnio je James Kotecki iz odnosa s javnošću Automated Insightsa.

Izvještaji nastaju iz podataka pomoću algoritama. Wordsmith platforma već piše korporativne vijesti i financijska izvješća za Associated Press koji je od tada udeseterostručio broj takvih članaka. Također može stvoriti i marketinški tekst prema određenom stilu i smjernicama te sportska personalizirana izvješća.

Kako funkcionira Wordsmith platforma (engleski):

Začetnici takve ideje uvjereni su da nitko neće ostati bez posla, već suprotno. Roboti će pisati vijesti na kojima nitko ne želi raditi, a koje su potrebne, poput ekonomskih izvještaja. Njihova je prednost što će komplicirane podatke pretvoriti u jasnu i jednostavnu priču razumljivu svima. Pri stvaranju članka slijedi se stil i pravila koja se vrlo lako mogu modificirati na računalu. Novinar ili marketinški stručnjak u tekstove može ubaciti citat i dodatne informacije pa je „Wordsmith nešto poput novinara početnika“, smatra Kotecki.

No jednostavnije je napisati jedan izvještaj nego cijelu knjigu. Fred Zimmerman i njegov projekt PageKicker istražuju mogućnosti u stvaranju opširnijeg dijela i na dobrom su putu za ostvarivanje cilja. PageKicker počinje s jednostavnim algoritmima poput „pronađi sve sadržaje čiji naslov sadrži ključne riječi“. Nakon toga analizira online izvore poput Wikipedije i dokumente koje je priložio izdavač te ih konačno organizira i kombinira prema određenim pravilima.

Ovakav način stvaranja knjige može riješiti problem manjka izdanja nekih tema u papirnatom obliku, a ima i mogućnost samostalnog ažuriranja kada i ako se pojave novi podaci i materijali. Treba spomenuti i What-if Machine, projekt europskih istraživača koji pokušavaju naučiti računala da razumiju humor i metaforu kako bi što kvalitetnije stvorili željeni sadržaj.

Takvi sustavi su još daleko od dijela ljudskih pripovjedača, često su neuzbudljiva i bez dubljeg značenja, no sigurno pokazuju smjer i planove koje će se dalje razvijati i koristiti u budućnosti. (zg-magazin / izvoir: gizmag.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni