Moderne su ležerne, raščupane i šlampave frizure

Moderne su ležerne, raščupane i šlampave frizure

Frizerka Valentina Kelečić Filipović kaže kako se danas sve nosi i kada je o frizurama riječ, nema zadanog pravila, duže ili kraće kose. Trendi su smeđi tonovi s prošaranim nijansama, tirkizne, ljubičaste i platinaste boje kose

frizura_kovrcava_tina_odostraga»Topli smeđi tonovi s prošaranim nijansama, ležerno, šlampavo i pomalo raščupano«, ukratko nam je nabrojala trendi frizure frizerka Valentina Kelečić Filipović iz j.d.o.o.-a »Zlata vrijedan«. Njezin »frizeraj« u Ozaljskoj ulici 13 , pohode mnoge Trešnjevčanke koje žele biti lijepe, moderne, uredne i dotjerane. Posebice za najluđu noć u godini, kada Valentina ima pune ruke posla i dogovora s kakvom će se frizurom koja njena klijentica, ali i klijent pojaviti za Novu Godinu.

Sve ovisi o prigodi, kaže ona, ističući kako se danas zapravo »sve nosi«. Nema zadanog – duže ili kraće kose. Ipak, dodaje da su za svečaniji izgled uvijek prihvatljivije »duge lasi«. One su ženstvenije i ostavljaju frizeru mogućnost kreativnog izričaja, poigravanja formom, oblikovanja… Za svečanije frizure Valentini treba oko sat vremena, a cijena se (ovisno o tome što se sve radi) kreće oko 120 kuna.

Najviše dolaze »penzići« i populacija srednje dobi

Najviše joj dolaze mušterije srednje dobi i »penzići«, kako ih ona od milja zove. Ne nedostaje joj ni šestomjesečnih beba koje stječu iskustvo prvog šišanja, ali i prve »porcije« ljepote. Takva su šišanja složenija i traže mnoštvo vještina od opreza, spretnosti, animiranja i zabavljanja djeteta do brze reakcije.

Da su se vremena promijenila u odnosu na prije potvrđuju joj želje mušterija, nemalo onih vremešnijih. Gospođe u zlatnim godinama ne traže više hladne i trajne frizure, koje su se nekada stvarale pod haubama i uz svu moguću aparaturu. Danas i one zahtijevaju ležerniji i mladenački izgled, otkriva nam Valentina. Muškarci, odnosno gospoda, u pravilu po njenim iskustvima ostaju u klasičnoj maniri frizura. Ni njih, pokazalo se, ne zaobilazi poželjan i mladenački izričaj. Osim zahtjeva za takvim frizurama, kako bi doskočili godinama, bilo je kod njih i želja za bojanjem brkova. Frizerka se toga ne prihvaća jer ono što bi oni htjeli »nemre više vratit nijedan kirurg plastičar«, kako nam kaže u šali.

Da su vremena »luda« i kada je o bojama riječ potvrđuju itekako aktualne boje tirkizna i ljubičasta, ali i platinasta. To nije ništa iznenađujuće, kaže naša sugovornica, jer bile su uvelike nošene boja trave, pinky i sl. Kada je o bojanju kose riječ, doznajemo kako mnogi to rade sami kod kuće što nije preporučljivo. Kosu ipak treba prepustiti stručnjaku, posebice jer opetovanim, a nestručnim bojanjem, vlasi u konačnici mogu izgledati kao slama, slikovito nam objašnjava Valentina. Kako bi se boja uhvatila dodaje, prvo valja »zblajhati« vlasi, a onda se mogu koristiti boje bez hidrogena koje se nakon četiri, pet pranja isperu. Osim poslovnih žena koje joj dolaze na friziranje, loša se gospodarska situacija itekako osjeti i davno su prošla vremena kada se u frizeraj dolazilo samo na pranje glave.

Frizura "kovitlac"
Frizura “kovitlac”

Ljudi, kada je o friziranju riječ »sve što mogu raditi doma, to sami i rade«, ističe Valentina dodajući kako je u njenoj branši značajan pad prometa jer frizura je nešto bez čega se može živjeti. Nemalo je i onih koji se dođu redovno podšišati ali samo kako bi izgledali uredno. Ipak, na zagrebačkim će se ulicama zamijetiti one koji prate trendove iako se doznajemo od frizerke s dvadesettrogodišnjim iskustvom, pravi »bum« frizerskih uradaka očekuje tek na proljeće.

Frizeri ne propuštaju međunarodni sajam Cosmoprof u Bologni

Pletenica
Pletenica

Tada mnogi frizeri ne propuštaju međunarodni sajam Cosmoprof u talijanskoj Bologni gdje se predstavljaju novi frizerski trendovi, oprema, preparati, kozmetička medicina… Kao u mnogo segmenata, kada je o modi riječ Talijani su zamašnjak i postavljanja modnih frizerskih trendova. Oni u zimskom razdoblju umnogome utihnu posebice kada je zima prava i sa snijegom, jer se tada uglavnom nose kape i druga pokrivala za glavu, kaže frizerka. Ljeti pak vlada »mrtva sezona«.

Kako bi bez obzira na vremenske uvjete ulazak u predstojeće Novo ljeto bio lepršav i ležeran, frizerka savjetuje za svečanije prigode frizure poput punđi, ali onih razbarušenih. Kosa se, kaže ona, može smotati u »svitak« potpomognut špangicama, dok se sa strana špicom četke prema licu mogu izvući vlasi kose kako bi izgledale »nestašno«. Za one strpljivije savjetuje oblikovanje frizure uz pomoć dijelom ispletenih pletenica i razbarušene kose ali najluđa noć ionako sve podnosi.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni