Moby Dick – 200 godina poslije

Moby Dick – 200 godina poslije

Epska borba između kita i broda koja se dogodila 1820. godine nadahnula je Hermana Melvillea za slavni roman Moby Dick.

Borba se dogodila u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara daleko od obala Južne Amerike. Brod se zvao Essex i bio je kitolovac iz Nantucketa – nekoć poznatog svjetskog središta kitolovaca (Nantucket je opisan i u romanu o Moby Dicku).

Brod Essex sukobio se s ulješurom (lat. Physeter macrocephalus). Riječ je o najvećim kitovima zubanima (ostale velike vrste kitova nemaju zube nego tzv. usi). Ulješure su doista veličanstvene životinje – mogu biti duge preko 20 metara i teške preko 56 tona. Postoji tvrdnja da je kit koji je potopio brod Essex bio dugačak čak oko 26 metara.

Ulješure se hrane prvenstveno divovskim lignjama, koje žive na velikim dubinama. Stoga ulješure mogu zaroniti dublje nego bilo koji drugi sisavci – čak do 3000 metara. Osobito je zanimljivo da ulješure imaju i najveći mozak od bilo kojeg živog bića na Zemlji.

U okršaju između ulješure i kitolovca, brod je uništen. Posada se dokopala čamaca koji su inače služili za napad na kitove harpunima. Najbliže kopno bilo je udaljeno čak oko 1900 kilometara, na Markižanskom otočju u Polineziji. Ipak, neki su uspjeli preživjeti, čak pijući vlastitu mokraću.

Kapetan broda – George Pollard – preživio je, a po njegovim je izvještajima Herman Melville kasnije pisao i roman Moby Dick.

Umjesto zaključka:

Moby Dick – iznimno djelo svjetske književnosti, u američkoj kulturi zauzima približno ono mjesto što ga u drugim, starijim literaturama imaju veliki nacionalni spjevovi – od Homerovih do Miltonovih.

https://youtu.be/71sn-WDQoXI

Reference: https://www.britannica.com/topic/Moby-Dick-novel

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Komentiraj

*