Mnogi političari još trebaju ispeći zanat

Mnogi političari još trebaju ispeći zanat

Dugovječni zagrebački gradonačelnik nema razloga za brigu i sa svojim mandatom može nastaviti i do kraja života. Uz ovakvu oporbu i političke diletante koji ga okružuju problema ne bi imao čak ni onaj tko bi uspješno vodio samo predizbornu kampanju, a na radio 365 dana u godini

Žarko Delač

Žarko Delač

Smatra se kako je kolijevka demokracije u Grčkoj pa tako na grčkom jeziku navedena riječ označava vladavinu naroda koja se provodi putem izabranih predstavnika. Uz sve nedostatke ovakvog političkog sustava do danas nije pronađen bolji pa tako i u našoj državi uživamo blagodati ovakvog, demokratskog sustava. Osobito kada imamo na umu da smo sve donedavno živjeli u jednopartijskom, komunističkom sustavu. No ipak, imajući u vidu kako na vidiku nema kvalitetnijeg i boljeg političkog rješenja, potrebno je svakodnevno i sustavno njegovati demokratske tekovine. Pri tome je jedna od glavnih zadaća iznjedriti čestite i kvalitetne političare kao glavne poluge demokratskih procesa. Oni trebaju u prvom redu biti imuni na ljudsku pohlepu i materijalni egoizam koji je uzrok različitih deformacija i u konačnici svjedoci smo sve više i više kaznenih djela. Makijevelistički pristup politici stoga nije poželjan i samo dodatno u narodu navlači bijes i ogorčenje na postupke i stavove njihovih aktera.

Često se može čuti i izjava kako su vlast i moć najveći opijum i afrodizijak, a upravo se kod političara one akumuliraju i rastu s političkim položajem. No nisu ovo jedine ljudske slabosti koje dovode do sumraka demokracije i osjećaja kako ne živimo u pravednom i ravnopravnom društvu. Možda još i veći je problem neznanje i karijerizam pa se tako političari pretvaraju u sveznalice i bez kompleksa se liječnici bave ekonomijom, trgovci sportom ili glumci zaštitom okoliša. Nepoznavanje funkcioniranja sustava, zakona i donošenje odluka veliki su problem slučajnih političara koji su se odjednom našli u situaciji da o nečemu raspravljaju i donose odluke. Naravno kako u svemu postoje iznimke pa smo tako imali glumca, električara i bravara koji su bili i predsjednici država.

Skupština u policijskom poslu

Stoga nije čudno kako se u praksi događaju slučajevi povlačenja i dorade zakona, izmjena odluka, ali što je i najgore – štetne posljedice političkih odluka. I to ne samo na najvišoj državnoj ili parlamentarnoj, već i na lokalnoj razini upravljanja. U tom kontekstu zanimljivo je bilo pročitati dnevni red treće sjednice zagrebačke Skupštine (blagodat demokracije koji nam omogućuje javno dostupne dokumente!) pa se poput pokojnog Delića zapitati ljudi moji je li to moguće? Naime, skupštinari bi trebali donositi zaključke o nestaloj ploči s imenom bivšeg trga ili paljenju časopisa u gradu Zagrebu!? Bespotrebno se uplićući u policijski posao devastira se osnovni smisao i namjena najvišeg predstavničkog tijela grada Zagreba i na taj način jedino hrane osobni politikantski interesi.

Kada se u to dodatno umiješa ljubomora i osobna netrpeljivost zbog neizvršenih političkih ambicija u prošlosti, dobivamo savršeni obrazac za samoubojstvo na političkoj sceni. No više nas od toga treba zabrinuti da u Zagrebu jedan dio slučajnih političara glumata na političkoj sceni pa nisu izgledne neke spektakularne pozitivne promjene u životu grada Zagreba. Zbog toga nema razloga za brigu jedino dugovječni gradonačelnik Grada Zagreba sa svojim suradnicima te slobodno može nastaviti sa svojim mandatom i do kraja života. Bolje rečeno, uz ovakvu oporbu i političke diletante koji ga okružuju problema ne bi imao čak ni onaj tko bi uspješno vodio samo predizbornu kampanju, a na radio 365 dana u godini.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni