Mlaznim ruksacima protiv visoke vatre

Mlaznim ruksacima protiv visoke vatre

Mlazni ruksaci pružaju razne usluge odmah nakon potencijalne nesreće – mogu se koristiti za nadzor ili promatranja, te za transport opreme i spašavanje pojedinaca

Požari u visokim zgradama često mogu biti vrlo problematični. U takvim je situacijama otežano kretanje te korištenje potrebne opreme, a izazov je i komunikacija s osobama unutar objekta. Dubai, mjesto s puno visokih konstrukcija, planira riješiti taj problem pomoću mlaznih ruksaka.

Naime, u Dubaiju je potpisan ugovor s tvrtkom Martin Aircraft Company za početnu isporuku do 20 mlaznih ruksaka i dva simulatora za obuku. Predloženi sporazum također uključuje usluge početne obuke vatrogasaca i operativnu podršku.

Takvim mlaznim ruksacima može upravljati sam pilot ili ga se može usmjeravati putem daljinskog upravljača, oni mogu vertikalno poletjeti i sletjeti, obavljati zadatke u zatvorenim prostorima (kao što je u slučaju neposredne blizine više zgrada ili blizu stabala) te prenositi teret do 120 kg.

Ova funkcionalnost mlaznih ruksaka pruža razne usluge odmah nakon potencijalne nesreće. Na primjer, mogu se koristiti za nadzor ili promatranja, primjerice da bi se utvrdilo centar požara, te za transport opreme, spašavanje pojedinaca ili  za uvođenje specijalističkih timova. (zg-m/http://www.gizmag.com/martin-jetpack-dubai-firefighters/40368/pictures#4)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni