Mladima je kockanje dostupno iako je zakonom zabranjeno

Mladima je kockanje dostupno iako je zakonom zabranjeno

Podaci za Hrvatsku zabrinjavajući – oko 30 % mladića se redovito kladi na sportske rezultate, što znači jednom tjedno ili češće, a čak 13 % srednjoškolaca je razvilo visoku razinu štetnih psihosocijalnih posljedica koje su povezane s kockanjem

Ivana Vranješ

U zagrebačkom hotelu Academia u četvrtak je svečano otvorena trodnevna edukacija za implementaciju Programa prevencije kockanja mladih „Tko zapravo pobjeđuje?“. Edukacija je namijenjena nastavnicima i stručnim suradnicima srednjih škola, a provode je Edukacijsko-rehablitacijski i fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom udrugom za igre na sreću.

Tijekom trodnevne edukacije tridesetak nastavnika i stručnih suradnika iz sedam županija dobit će kompetencije, znanja i vještine u provođenju Programa s učenicima, kao i odgovore na pitanja zašto mladi kockaju, kakve to posljedice nosi u kasnijoj dobi te kako mlade zaštiti od razvoja ovisnosti o kockanju, odnosno štetnih psihosocijalnih posljedica kockanja.

Profesor s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagebu i stručnjak za prevenciju maloljetničkog kockanja Neven Ricijaš je rekao da je Program „Tko zapravo pobjeđuje?” zapravo prvi hrvatski sveobuhvatni i evaluiran program univerzalne prevencije kockanja mladih u okviru projekta „Kockanje mladih u Hrvatskoj”, koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Lutrija i sportsko klađenje su posebno dostupni

 „Taj se projekt bavi istraživanjem kockanja mladih i uključenosti mladih u igre na sreću, a s druge strane razvojem intervencija koje su preventivne kao ova edukacija, ali i tretmanskih intervencija za one s problemima vezanih za kockanje“, rekao je profesor Ricijaš. Naglasio je kako je mladima kockanje dostupno bez obzira što je zakonom zabranjeno, a posebno su dostupne lutrijske igre i igre sportskog klađenja.

Dodao je da su podaci za Hrvatsku zabrinjavajući. Oko 30 posto mladića se redovito kladi na sportske rezultate, što znači jednom tjedno ili češće, a čak 13 posto srednjoškolaca je razvilo visoku razinu štetnih psihosocijalnih posljedica koje su povezane s kockanjem. To su problemi mentalnog zdravlja, financijski problemi, psihološka preokupiranost te problemi odnosa s drugim ljudima.

Mladi od rane dobi razvijaju strast prema igrama na sreću i klađenju u svojoj obitelji, a u adolescenciji se s vršnjacima uključuju u sportsko klađenje. „Nije neobično da već s osam ili deset godina biraju s roditeljima brojeve na loto listićima. Mladi su svjesni da je kockanje zakonom zabranjeno, da je to rizična aktivnost, ali upravo zato što je to rizično njima je interesantno“, istaknuo je Ricijaš.

Govoreći o prevenciji kockanja, Ricijaš je rekao da je program univerzalne prevencije traje devet tjedana , a u njemu sudjeluju učenici, roditelji i nastavnici. Nakon trodnevne edukacije taj će program moći provoditi nastavnici u svojim školama, a njegov glavni cilj je utjecati na znanje mladih o igrama na sreću, ali vrlo važna je komponenta da se utječe na razvoj socio-emocionalnih vještina, a to su vještine odupiranja vršnjačkom pritisku, vještine donošenja odluka i samoregulacije i ono što se posebno potiče – vještine kritičkog mišljenja.

Više od 80 % mladih uključeno u igre na sreću

„Bitno je razviti kritičko mišljenje kod maloljetnika i poticati ih da razviju ispravan odnos prema igrama na sreću. Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe na vrijeme i pedagoški reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je jedan od bitnih ciljeva ove edukacije, a sve sa svhom osnaživanja mentalnog zdravlja i važnih socio-emocionalnih vještina učenika, poručio je Ricijaš.

Tajnica Hrvatske udruge za igre na sreću Mateja Mateković je podsjetila da je prema zadnjem istraživanju iz 2013. godine više od 80 posto mladih na neki način bilo uključeno u igre na sreću.

„Oko 13 posto mladih ima problematične simptome vezano za kockanje i klađenje dok je europski prosjek između 4 i 8 posto. Kao priređivači igara na sreću kroz ovakve i slične edukacije te kampanje činimo sve ne bi li smanjili problem. No potrebna je podrška šire javnosti, roditelja, nastavnika i stručnih suradnika“, istaknula je Mateković. Jedan od značajnih pomaka je učinjen zahvaljujući izmjenama općeg poreznog zakona kojim su zabranjene ilegalne strane online kladionice.

Naime, takve platforme nisu podrazumijevale provjeru dobi i mladi su predstavljali posebno rizičnu skupinu. Kako je rečeno, ova zabrana je odličan primjer sinergije i zajedničkog rada priređivača igara na sreću, regulatornih tijela i struke.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni