Mladi sve više ovisni o alkoholu, drogama i računalima…

Mladi sve više ovisni o alkoholu, drogama i računalima…

Tiskani materijali »Kockanje može postati ozbiljan problem« i »Što mladi trebaju znati o alkoholu-Budi originalan i budi svoj« namijenjeni su mladima, dok su za odrasle osmišljene brošure »Vodič za roditelje – Alkohol i mladi« i »Vodič za roditelje – Svijet ovisnosti«

Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« u srijedu je predstavio publikacije namijenjene mladima i njihovim roditeljima, ali i svim građanima koji žele nešto više doznati o rastućem problemu ovisnosti. Konzumacija alkohola među mladima u stalnom je porastu i može se reći da je dosegla razinu epidemije.

Prema posljednjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima (ESPAD 2011.) provedenom u 36 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, 66 % mladih pilo je alkohol u posljednjih mjesec dana (europski prosjek je 57 %), a 21 % mladih se u posljednjih mjesec dana opilo (europski prosjek je 17 %) te se i dalje bilježi porast prekomjernog pijenja i kod mladića i kod djevojaka.

Brošurama koje je izdao NZJZ »Dr. Andrija Štampar« želi se nanovo ukazati na sveprisutan problem i posljedice koje donosi prekomjerno pijenje kod mladih. Brošure mogu koristiti kao korisni priručnici u svakoj nedoumici i nude pregršt informacija koje su važne u zagovaranju stava protiv pijenja.

»Ističemo posebno pripremljenu brošuru za roditelje, koji su svojoj djeci glavni uzor. Roditelji često ne znaju kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o štetnosti alkohola i kako razgovor započeti. U brošuri se roditelje navodi da inzistiraju na razgovoru, nude se moguće teme razgovora, ukazuje se na potencijalne znakove konzumiranja alkohola kod djece te se ističu štetne posljedice. Roditelji mogu pronaći konkretne savjete kako reagirati i kome se obratiti u slučaju da njihova djeca pokazuju znakove zlouporabe ili ovisnosti. Svi zajedno najviše možemo učiniti u borbi protiv ovisnosti, u borbi za zdrav život«, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ »Dr. Andrija Štampar«.

alkoholna_pica

Tiskani materijali Kockanje može postati ozbiljan problem i Što mladi trebaju znati o alkoholu-Budi originalan i budi svoj namijenjeni su mladima, dok su za odrasle osmišljene brošure Vodič za roditelje – Alkohol i mladi i Vodič za roditelje – Svijet ovisnosti. Brošure će biti distribuirane po ispostavama Službe za mentalno zdravlje i prevenciju, a uskoro će ih se moći preuzeti na mrežnoj stranici Zavoda – www.stampar.hr.

»Osim već poznatih sredstava ovisnosti u brošurama se govori i o nekim `novim drogama´(npr. sintetički kanabinoidi), kao i novim oblicima ovisničkog ponašanja (npr. ovisnost o kompjutoru). Iako se sve više otvaraju te teme, uočljivo je da u javnosti nema dovoljno informacija odnosno postoji niz zabluda o pojavnosti tih problema. NZJZ »Dr. Andrija Štampar« kroz ovakvu aktivnost pruža relevantne informacije na jednom mjestu i u praktičnom formatu. Mlade želimo upozoriti na činjenicu da se rizičnim ponašanjima ne moraju uklapati u društvo, već naprotiv, pokazati svoj jasan stav te tako, po mogućnosti, mijenjati stavove svojih prijatelja«, poručila je Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ »Dr. Andrija Štampa«.

Statistički pokazatelji:

Posljednje Europsko istraživanje o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima (ESPAD 2011.), provedeno je 2011. godine u 36 europskih zemalja, među kojima i Republika Hrvatska. Rezultati za Hrvatsku pokazuju sljedeće*:

• 85 % mladih izjasnilo se da su barem jednom pili alkohol u posljednjih 12 mjeseci (europski prosjek je 82%);
• 66 % mladih pilo je alkohol u posljednjih mjesec dana (europski prosjek je 57%);
• 21 % mladih se u posljednjih mjesec dana opilo (europski prosjek je 17%);
• 54 % mladih je u posljednjih mjesec dana sudjelovalo u brzom ispijanju alkoholnih pića – 5 ili više
pića za redom (europski prosjek je 39%) – Hrvatska je u ovakvom obliku pijenja alkohola kod mladih
na 3. mjestu;
• i dalje se bilježi porast prekomjernog pijenja i kod mladića i kod djevojaka;
• najpopularnije piće kod mladića je pivo, dok djevojke češće piju žestoka pića;
• najčešća mjesta okupljanja su parkovi, školska ili dječja igrališta ili blizina noćnih klubova i diskoteka.

U mnogim je kulturama piće neizostavan dio važnih društvenih događaja i zbivanja, kao što su na primjer rođendani i druge proslave, stoga je upravo na odraslima, prvenstveno na roditeljima, ali i društvu, velika odgovornost.

Istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls u kolovozu 2011. godine, na reprezentativnom uzorku Republike Hrvatske, nad roditeljima djece od 9 do 17 godina pokazalo je da:

• za 40 % roditelja jedna od najvećih briga je hoće li njihovo dijete konzumirati alkohol;
• 75 % roditelja smatra da djeca piju alkohol kako bi se uklopila u društvo;
• 43 % roditelja nailazi na probleme kada pokušavaju razgovarati s djecom o konzumaciji alkohola;
• više od 70 % roditelja jako je zabrinuto zbog različitih opasnosti koje prijete pijanim tinejdžerima, a najviše ih je strah prometne nesreće;
• 32 % djece u dobi od 9 do 13 godina je, prema riječima roditelja, probalo alkohol;
• 95 % roditelja želi biti informirano o problemu konzumacije alkohola kod tinejdžera (u školi, kroz priručnike za roditelje, putem medija…).

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni