Mladi se natjecali za godišnju nagradu Nikola Tesla

Mladi se natjecali za godišnju nagradu Nikola Tesla

Kviz znanja jedna je od kategorija natječaja za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost koja će se petu godinu zaredom dodijeliti zaslužnima u srpnju ove godine u sklopu obilježavanju rođenja Nikole Tesle

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu jučer je održan Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli kojem je pristupilo 50-ak učenika i studenata hrvatskih osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Kviz znanja jedna je od kategorija natječaja za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost koja će se petu godinu zaredom dodijeliti zaslužnima u srpnju ove godine u sklopu obilježavanju rođenja Nikole Tesle.

Godišnja nagrada dodijelit će se u još dvije kategorije, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran Teslinim izumima te Kategorija Teslinog proširenog djelovanja kao što su zaštita okoliša, obnovljivi izvori energije te projekti poticanja kreativnosti inovativnosti.

Performans „Intervju s Teslom“

Bernardic_Doko_JelusicU prigodnom programu održanom uoči testiranja student RIT-a Croatia Tino Herljević, inače prošlogodišnji dobitnik nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost i učenica zagrebačke Osnovne škole kralja Tomislava Josefina Matea Krtalić oduševili su prisutne performansom „Intervju s Teslom.“  O Teslinoj ostavštini i ulozi u suvremenom dobu govorili su potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i poznati istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović. Abramović je istaknuo nužnost institucionalne suradnja Srbije i Hrvatske u proučavanju Teslinog arhiva koja se nalazi u beogradskom muzeju Nikole Tesle.

Dekan RIT Croatia Don Hudspeth i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš govorili su o kreativnosti i inovativnosti kao temelju razvoja modernog društva i važnosti potpore mladim talentima pri razvoju tih vještina, oboje naglasivši kako se obrazovani sustav mora mijenjati i biti usmjeren razvoju tih vještina.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović rekla je kako je Hrvatski sabor na dnevni red napokon stavio prijedlog odluke o proglašenju nacionalnog Dana Nikole Tesle. Udruga je još 2012. godine dala inicijativu obilježavanja Dana Nikole Tesle u Hrvatskoj 10. srpnja na dan njegova rođenja te inicijativu proglašenju tog dana i Međunarodnim danom znanosti i izumiteljstva. U Udruzi se nadaju da će Hrvatski sabor prihvatiti prijedlog te da će se već ove godine 10. srpnja proslaviti i prvi Dan Nikole Tesle. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni